Foto's achter de tempel

Deze fototentoonstelling achter de Egyptische tempel toonde het onherbergzame gebied van de Zwarte Woestijn (Jordanië) en de daar aanwezige rotskunst.

Onderzoek in de woestijn

Sinds 2012 verrichten echter Leidse archeologen opgravingen en veldverkenningen in de Zwarte Woestijn, in het kader van het Jebel Qurma Archaeological Landscape Project. Het onderzoek concentreert zich in het ruige, bergachtige Jebel Qurma-gebied in het midden van de woestijn. De Nederlandse archeologen hebben bewijzen gevonden dat dit gebied al duizenden jaren geleden werd bewoond door rondtrekkende herders en jagers. Veldverkenningen wijzen de plekken aan waar deze mensen hun tenten neerzetten. Opgravingen leggen de grafheuvels bloot waar zij hun doden begroeven.

Tweeduizend jaar oude rotstekeningen en inscripties

Een belangrijke ontdekking zijn de vele duizenden gegraveerde rotstekeningen en inscripties in het Safaïtisch, een Noord-Arabisch dialect uit het begin van onze jaartelling. Zowel de tekeningen als de inscripties vertellen over het leven in de woestijn van ruim tweeduizend jaar geleden.

De foto’s

De foto’s in de fototentoonstelling zijn gemaakt door Peter Akkermans en zijn team van archeologen. Ze toonden de indrukwekkende landschappen van het onderzoeksgebied en de gevonden inscripties.

Rotskunst in de Zwarte Woestijn Jordanië

Rotskunst in de Zwarte Woestijn Jordanië