Familietentoonstelling

1 juni t/m 14 december 2020

Leven langs de Romeinse grens in Nederland

De Rijn als grens

Zo’n tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in het zuiden van Nederland. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de limes. In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn ontdekte je hoe het leven langs de grensrivier er in die tijd uitzag.

Niet alleen soldaten

Wie denkt dat langs de Rijn alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. Ook de gezinnen van de soldaten woonden in de forten en de dorpjes eromheen: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren hier handelaren te vinden, en ambachtslieden die zaken deden met het leger.

Het leven van alledag

In de tentoonstelling verkende je het leven van alledag langs de grens. Je zag en hoorde verhalen over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. Ook voor kinderen was er veel te doen en te ontdekken, met spellen door de hele tentoonstelling en een doe-boekje vol opdrachten en hersenkrakers.

Wat kon je zien?

De belangrijkste onderdelen van Romeinen langs de Rijn waren natuurlijk de archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Het waren er meer dan driehonderd. Je zag zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. Persoonlijke bezittingen brachten de Romeinse soldaten dichtbij, zoals bekers met ingekraste soldatennamen en het diploma van een militair.

Romeinen langs de Rijn

Romeinen langs de Rijn Romans along the Rhine

Romeinse soldaat en zijn vrouw (Kelvin Wilson, archeologisch illustrator)