Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Familietentoonstelling

1 juni t/m 14 december 2020

Leven langs de Romeinse grens in Nederland

De Rijn als grens

Zo’n tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in het zuiden van Nederland. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de limes. In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn ontdekt jong en oud hoe het leven langs de grensrivier er in die tijd uitzag.

Niet alleen soldaten

Wie denkt dat langs de Rijn alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. Ook de gezinnen van de soldaten woonden in de forten en de dorpjes eromheen: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren hier handelaren te vinden, en ambachtslieden die zaken deden met het leger.

Het leven van alledag

In de tentoonstelling verken je het leven van alledag langs de grens. Je ziet en hoort verhalen over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. Ook voor kinderen is er veel te doen en te ontdekken, met spellen door de hele tentoonstelling en een doe-boekje vol opdrachten en hersenkrakers.

Wat kun je zien?

De belangrijkste onderdelen van Romeinen langs de Rijn zijn natuurlijk de archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Het zijn er meer dan driehonderd. Je ziet zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. Persoonlijke bezittingen brengen de Romeinse soldaten dichtbij, zoals bekers met ingekraste soldatennamen en het diploma van een militair.

Jasper de Bruin neemt u mee over de tentoonstelling 'Romeinen langs de Rijn'

Romeinen langs de Rijn

Romeinse soldaat en zijn vrouw (Kelvin Wilson, archeologisch illustrator)

Gevonden langs de limes

Vrijwel alle voorwerpen in de tentoonstelling zijn gevonden in provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn opgegraven bij de Romeinse forten en de omliggende dorpen. Vele ervan zijn nu voor het eerst te zien.

Van kostbare grafsteen tot zilveren dolkgordel

Een van de opvallendste objecten is een kostbare grafsteen voor een vrouwelijke bediende. De vrouw heette Salvia Fledimella. Haar voormalige baas liet na haar dood de grafsteen oprichten. Andere bijzonderheden zijn een bronzen ruiterhelm met een adelaarskop, en de vondsten uit het graf van een vermoorde soldaat van Romeinse hulptroepen. Hij is in volledige militaire uitrusting in een waterput terechtgekomen, inclusief zilveren dolk en gordel.

Doe-boekje voor het hele gezin

Speciaal voor families is er een doe-boekje (€ 2,95). Door samen te puzzelen en te speuren verkennen jullie het Romeinse grensgebied. Jullie zijn ‘nieuwe inwoners’ en moeten daarom inburgeren. Iedereen krijgt een Romeinse naam en jullie maken kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. En ga vooral ook een kijkje nemen bij de virtuele ‘vervloekingsput’.

Extra

  • Tentoonstellingspaviljoen: apart gedeelte in de zalen, met aandacht voor tweehonderd jaar archeologisch onderzoek in Nederland langs de Romeinse grens
  • Tentoonstellingsboekje Romeinen langs de Rijn: verkrijgbaar in de museumwinkel (full colour, 80 pagina´s, € 12,50)
  • RMO Magazine: met o.a. artikelen over de tentoonstelling en Romeinen in Nederland | verkrijgbaar in de museumwinkel (full colour, € 3,50)

Romeinse dobbel- en spelstenen

Ruiterhelm met vogelkop, 2de–3de eeuw na Chr., gevonden in Vechten (Utrecht)

Steun

Romeinen langs de Rijn kwam tot stand met dank aan de Gravin van Bylandt Stichting, Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Verder wordt samengewerkt met de drie limes-provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, en met Romeinse Limes Nederland.

Logos_RldR_400p

Limes en het museum

De Romeinse limes is belangrijk Nederlands erfgoed, en is in december 2019 genomineerd als UNESCO-werelderfgoed. Het overgrote deel van de archeologische vondsten die de afgelopen tweehonderd jaar langs de Romeinse limes in Nederland zijn gedaan, bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden – het nationale centrum voor archeologie dat zelf ook is gelegen langs de limes, in Leiden.

Bruikleengevers

Erfgoed Leiden en Omstreken, Museum Het Valkhof, Stadsmuseum Woerden, het Provinciaal depot Utrecht, het Provinciaal Depot Zuid-Holland, het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (PUG), de Vakgroep Erfgoed Gemeente Utrecht en enkele particuliere verzamelingen.

Bijzondere voorwerpen in de tentoonstelling

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Activiteiten en nieuws

Al het nieuws Alle activiteiten

Rondleiding primair onderwijs

Ga naar onderwijs

Bezoek ons: