Afgietsel van Grieks beeldhouwwerk

In 2016 bracht de Griekse president Prokopis Pavlopoulos een staatsbezoek aan Nederland. In de residentie van de Griekse ambassadeur bood hij de Nederlandse staat dit afgietsel van een portret van de filosoof Aristoteles aan. Tijdens de overdracht van het geschenk werd de wens geuit dat de buste een plaats zou krijgen in het Rijksmuseum van Oudheden, waar zoveel andere Griekse schatten te bewonderen zijn.

Portret

Dit portret is een afgietsel van een beeldhouwwerk dat gevonden is bij de bouw van het Acropolis Museum in Athene (2000-2007). Het dateert uit de tweede eeuw na Chr. en is een van de mooiste portretten van de Griekse filosoof. De portretten van Aristoteles laten een sympathiek ogende man zien. Hij draagt een baard en zijn haar valt in losse lokken over het opvallend brede voorhoofd.

Aristoteles

Aristoteles (384-322 v.Chr.) kwam op zeventienjarige leeftijd naar Athene om filosofie te studeren. Daar werd hij aangenomen op de beroemde Academie van de filosoof Plato. Hij ontwikkelde zich tot een briljante filosoof en wetenschapper. Later stichtte hij zijn eigen ‘Peripatetische School’, genoemd naar het wandelend (Grieks: peripatein) college geven en discussiëren. Zijn roem was zó groot dat hij aan het Macedonische hof werd ontboden om privéleraar te worden van de jonge Alexander de Grote. Aristoteles’ band met de Macedoniërs leidde tot zijn verbanning uit Athene: hij vluchtte naar Chalkis, waar hij ook overleed.

Portret van Aristoteles