Een unieke, drieduizend jaar oude collectie mummiekisten van de Amon-priesters uit Thebe stond centraal in deze kleurrijke tentoonstelling. Bezoekers maakten kennis met de wereld van de priesters, de dienaren van de god Amon. Ze ontdekten hoe hun leven eruit zag en welke rituelen rond hun dood en begrafenis plaatsvonden. Bovendien waren speciaal voor deze tentoonstelling twee mummiekisten uit de beroemde Egyptische collecties van het Louvre en de Vaticaanse Musea geleend. Ze behoren tot de mooiste mummiekisten ter wereld.

Restauratoren aan het werk in het museum

Extra aandacht was er voor de actuele restauratie van vier mummiekisten uit de museumcollectie, een project dat het Rijksmuseum van Oudheden uitvoert in samenwerking met de Vaticaanse Musea en het Louvre.

  • Bekijk de korte film over de restauratie (4.28 min.)
  • Van maandag t/m vrijdag waren restauratoren aan het werk op de tentoonstelling.
  • Op dinsdag en donderdag konden bezoekers tussen 14.00 en 15.00 uur vragen stellen over het restaureren van de kisten.

Machtige priesters in roerige tijden

De dienaren van de Amon-tempels in Thebe waren rond 1000 v.Chr. de machtigste priesters en priesteressen van het oude Egypte. Het was echter een periode van politieke instabiliteit en sociale wanorde. Omdat er geen geld en tijd was voor complete graftombes, werden ze begraven in uitzonderlijk fraai beschilderde mummiekisten. Die werden bijgezet in de ondergrondse galerijen van de begraafplaats Bab el-Gasus, om ze uit handen te houden van plunderaars. De verborgen begraafplaats bij Luxor werd in 1891 ontdekt door Franse egyptologen. Ze vonden uiteindelijk 153 sets mummiekisten. Eind negentiende eeuw zijn die door de Egyptische overheid verdeeld onder zeventien bevriende landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Vaticaanstad.

Meer vondsten uit begraafplaats Bab el-Gasus

In de tentoonstelling zagen bezoekers nog meer vondsten uit de galerijen van Bab el-Gasus, zoals bijbehorende grafbeeldjes, houten kistjes en oude correspondentie over de aankomst van de kisten in Leiden. Bijzonder waren ook de foto’s van de begraafplaats en afbeeldingen uit 1891, waarop de vondst van het graf wordt geschetst en hoe de kisten naar buiten worden gebracht. De tentoonstelling gaf ook veel informatie over de tempelrituelen van de priesters. Papyri, een bronzen beeld van een priesteres, wierookbranders, en nog meer voorwerpen uit de museumcollectie gaven een idee hoe hun leven eruit zag.

  • Het Rijksmuseum van Oudheden kan deelnemen aan het Vatican Coffin Project dankzij de jaarlijkse steun van de VriendenLoterij.
Mummiekisten van de Amonpriesters