Kleine foto-tentoonstelling

1 maart t/m 16 juni 2019

Foto’s van dertig jaar reizen in Egypte en Soedan

Fotograaf mister.hans reisde in 1988 via Ethiopië en Soedan naar Egypte. Het voelde alsof hij ‘zijn tweede grote liefde in de ogen keek’. Dat bleek wederzijds. Sindsdien levert zijn geliefde land elk jaar wel nieuwe vergezichten op. Ook de lach is nooit ver weg, als hij ziet hoe ook de hele jonge mensen zich vrij en onbevangen tussen de stenen geschiedenis van hun land bewegen.

  • Bezoekers zagen in deze kleine tentoonstelling acht foto’s uit de collectie the Present-Past.

mister.hans over zijn foto’s:

“Een Egyptische pyramide of tempel lijkt door de goden zelf te zijn neergezet. Het zijn spektakelstukken van een intimiderende schoonheid en dimensie. Verrassend genoeg blijken het door stervelingen gebouwde monumenten voor een eeuwig leven. Maar de tijd is onverbiddelijk en wat door mensen werd bedacht en opgestapeld blijkt toch vergankelijk te zijn. Onvermijdelijk zakten mens en bouwwerk weg in het zand. Hoe cynisch is het lot voor de oude Egyptenaar. Niet hij, maar de stenen monumenten verrezen uit het graf. Zij werden afgestoft en toegankelijk gemaakt voor de volgende bedreiging: de toerist.”

Monumenten in een nieuwe werkelijkheid

“Ieder die deze monumenten nu bezoekt, overbrugt op zijn manier de kloof tussen het verleden en het heden. En waar men eens boog voor de schrijn met het godsbeeld, buigt men zich nu over het scherm van zijn telefoon voor de grote vragen in het leven. Tussen de zuilen en beelden bekruipt je toch de twijfel of de goden hier werkelijk vertrokken zijn. De innerlijke stilte die hier te vinden is vormt een vreemd contrast met de chaos die wij bezoekers met ons meebrengen. Verstoren wij niet de eeuwige rust van deze stenen? En kunnen deze monumenten zich nog aanpassen aan onze nieuwe werkelijkheid?”

Monumentaal hergebruik tempel

© mister.hans

Monumentaal_hergebruik moskee

© mister.hans

Monumentaal hergebruik piramide

© mister.hans