Grote tentoonstelling met ruim 200 objecten

2 mei t/m 1 september 2019

Aardse paradijzen in oost en west

 

In 2019 stonden middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling ging over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. Bezoekers zagen geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

Tuinen waren belangrijk in de middeleeuwen

In Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west gaven kunstwerken en archeologische vondsten samen een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600. De tentoonstelling sloeg een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog sprongen. In het leven van de middeleeuwse mens speelden tuinen een grote rol. Het was niet alleen de bron voor bijvoorbeeld voedsel en geneesmiddelen, maar tuinen waren ook het decor voor ontspanning, jacht en ‘minnespel’.

Paradijstapijten, herbaria, prenten, middeleeuwse tuinboeken en een gieter

In de tentoonstelling zagen bezoekers welke bloemen en planten in middeleeuwse tuinen groeiden, via duizendbloemen- en paradijstapijten, herbaria met gedroogde planten, verluchte boeken met ideale tuinen en oosterse tegels met bloemmotieven. Ze troffen er ook middeleeuwse gereedschappen, een opgegraven gieter, zaden en veertjes, valkenkapjes, schaakstukken, medicijnpotten en muziekinstrumenten. In een zonnige en kleurrijke vormgeving met prieeltjes en vogelgezang roken ze kruiden en bloemen, konden ze zelf een tuin ontwerpen en bladerden (digitaal) in middeleeuwse boeken met tuinvoorstellingen. Zeldzame schilderijen, prenten en miniaturen boden een kennismaking met een lieflijke Madonna tussen de rozen, een Perzische prins bij de fontein en een stoere Italiaanse tuinman.

Afbeelding promotiebeeld: Digital image courtesy of the Getty’s Open Content Program.

Middeleeuwse tuinen - aardse paradijzen tussen oost en west

Perzisch_Herbarium

Perzisch Herbarium Kitāb ʿaǧāʾib al-maḵlūqāt, 1200-1300 (collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden)