Kleine fototentoonstelling

5 oktober t/m 14 december 2020

Unieke bouwwerken uit de prehistorie

In deze kleine fototentoonstelling ziet u een selectie fraaie afbeeldingen van de megalithische tempels die op Malta staan. De bouwwerken stammen uit de periode 3600-2500 v.Chr., toen de afstammelingen van de eerste bewoners (die rond 5900 v.Chr. uit Sicilië kwamen) een unieke reeks tempels op het eiland bouwden.

Gebouwd met grote stenen

Malta bestaat uit een kleine eilandengroep in de Middellandse Zee, pal ten zuiden van Sicilië. De twee grootste eilanden zijn Malta zelf en Gozo. In de prehistorie zijn op deze eilanden opvallende bouwwerken verrezen: grote, stenen tempels die hoog boven het maaiveld uitstaken. Deze megalithische tempels (megalieten: van het Griekse megas = groot, lithos = steen) zijn door UNESCO als Werelderfgoed aangemerkt.

De mooiste Maltezer tempels

Op de foto’s komt een aantal van de mooiste Maltezer tempels uit de prehistorie voorbij: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Tarxien, Skorba, Ta’ Ħaġrat, Kordin en de prehistorische ondergrondse grafruimte Ħal Saflieni Hypogeum. Op deze plaats is ook de iconische ‘slapende dame’ gevonden. Dit soort archeologische voorwerpen vormt een rijke informatiebron over het prehistorische bestaan op de Maltese eilanden, en natuurlijk ook over deze prachtige, megalithische tempels.

Heritage Malta

Deze fototentoonstelling is in samenwerking met Heritage Malta tot stand gekomen.

Megalithische tempels van Malta

Tempel van Ta Hagrat op Malta (foto: Steve Psaila)

Megalithische tempels van Malta Megalithic temples of Malta

Een van de tempels van Tarxien (foto: Daniel Cilia)