2500 jaar geleden waren de Grieken al net zo slim als wij. En misschien nog wel slimmer. We hebben zelfs heel veel van hen overgenomen, meer dan je zou denken. Bibliotheken, ziekenhuizen, scholen en theaters: ze bestonden allemaal al in het oude Griekenland. En wat dacht je van de Olympische Spelen? De oude Grieken hielden die voor het eerst in het plaatsje Olympia, om hun oppergod Zeus te vereren.

Sportende goden?

Op de kindertentoonstelling ‘MegaGrieken’ ontdekten kinderen dat je de oude Grieken nog bijna elke dag tegenkomt:

  • Voetbalclubs Ajax en Heracles zijn genoemd naar stoere helden uit de Griekse mythologie.
  • Heb je wel eens een afbeelding van een slang gezien op een ambulance of bij de apotheek? De slang was bij de Grieken het symbool voor genezing.
  • Nikè was de Griekse godin van de overwinning. Naar haar is dat wereldberoemde sportmerk genoemd.

Spellen, raadsels en een echte gouden plak

Er valt nog veel meer te herkennen in de wereld van de oude Grieken. Via spellen en opdrachten zagen kinderen overeenkomsten tussen hun leven en dat van ons. Er waren ook eeuwenoude Griekse voorwerpen te zien die door archeologen zijn gevonden. De voorwerpen hielpen kinderen om alle raadsels op te lossen en de spannende speurroute tot een goed einde te brengen. Bovendien leende het NOC*NSF een echte gouden medaille van de Olympische Spelen uit 1928 voor ‘MegaGrieken’.

MegaGrieken