Potloodtekeningen van Elisa Pesapane
De Italiaans-Nederlandse kunstenares Elisa Pesapane maakte in opdracht van het Rijksmuseum van Oudheden twaalf potloodtekeningen over het leven van de Nederlandse militair ingenieur en oudhedenverzamelaar Jean Emile Humbert (1771-1839). Notities en tekeningen uit het archief van Humbert en zijn reisgenoot, de Italiaanse graaf Camillo Borgia (1773-1817), vormden de basis van de serie.
Zoektocht naar Carthago
Humbert woonde en werkte jarenlang in Tunesië. Hij verzamelde daar voorwerpen uit de oudheid en voerde opgravingen uit. Zijn aandacht ging vooral uit naar de plaats waar in de oudheid de stad Carthago had gelegen. Samen met de Italiaanse graaf Camillo Borgia ondernam hij verschillende expedities. Ze maakten vele aantekeningen, plattegronden, tekeningen en aquarellen van de ruïnes en de oudheden die ze tegenkwamen. Met een romantisch gevoel voor dramatiek noemde Humbert zichzelf later le solitaire des ruines, doelend op zijn ontheemde leven tussen de oudheden.
Agent van het museum
Humbert gaf zijn verzameling voorwerpen aan Caspar Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden dat in 1818 was opgericht. Als ‘agent van het museum’ kocht hij later in opdracht van Reuvens nog meer Romeinse, Etruskische en Egyptische collecties. Ze vormden de basis van de collectie van het museum, dat later ook het uitgebreide archief met notities, kaarten en tekeningen van Humbert en Borgia in bezit kreeg. Het zijn deze tekeningen en notities waaruit Elisa Pesapane uitvoerig heeft geput voor het maken van haar serie potloodtekeningen.
Elisa Pesapane
Elisa Pesapane (1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en deed Italiaanse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Haar werk, dat merendeels bestaat uit monumentaal tekenwerk en olieverfschilderijen op paneel, wordt regelmatig geëxposeerd en is opgenomen in diverse museale-, privé- en bedrijfscollecties.