De vrouwen van Egyptische farao's

Koninginnen van de Nijl vertelde het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s. Bezoekers zagen ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder het deksel van haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen kwam uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld.

Koninginnen in het oude Egypte

Koninginnen van de Nijl deed de rijkdom, intriges en de verering van koninklijke dames in het oude Egypte herleven. De tentoonstelling ging specifiek over de koninginnen uit de periode 1500-1000 voor Christus, die bekend staat als het ‘Nieuwe Rijk’. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.

Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti, Nefertari

Beroemde Egyptische koninginnen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari hadden grote politieke invloed, maar ze waren tegelijkertijd ook echtgenote. Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel ‘Grote koningin’ dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Met kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels liet de tentoonstelling bezoekers kennismaken met het weelderige leven aan het Egyptische hof.

Unieke voorwerpen uit graf Nefertari

Een uniek onderdeel van de tentoonstelling was de reconstructie van één van de kamers uit het graf van koningin Nefertari. Daarbij was het deksel van haar sarcofaag te zien en de bijbehorende grafgiften. Het Italiaanse Museo Egizio leent deze objecten zelden uit. Binnen de muren van de reconstructie ervoeren bezoekers de mystieke schoonheid van de uitbundig versierde koninklijke graftombe. Nefertari’s tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als een van de mooiste graven van het oude Egypte.

Met dank aan

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de sectie Egyptologie van de Universiteit Leiden en het Museo Egizio in Turijn, en werd mede mogelijk gemaakt door de Toeristische Dienst van Egypte voor de Benelux, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de Vereniging Zakenvrienden Rijksmuseum van Oudheden.

Tentoonstellingen Koninginnen van de Nijl