Keizer Augustus en het Romeinse geld

Het was in 2014 tweeduizend jaar geleden dat keizer Augustus overleed, op 19 augustus van het jaar 14 na Christus. Daarom was 2014 het Augustusjaar voor het Rijksmuseum van Oudheden. In het kader van de Week van de Klassieken, die in het teken stond van Romeinse keizers, was een mini-expositie te zien over keizerlijke munten. Keizer Augustus stond hierin centraal.

Muntstelsel

In de regeringsperiode van Augustus vond een enorme toename van de muntproductie plaats. Augustus zette een muntstelsel op dat geschikt was voor een groot wereldrijk. Er werden nieuwe muntsoorten gemaakt, waardoor het mogelijk werd om ook kleine aankopen met muntgeld te betalen. Het muntstelsel ten tijde van Augustus bleef vrijwel onveranderd in gebruik tot het midden van de derde eeuw na Christus.

Propaganda

Behalve als betaalmiddel waren munten ook uitstekend geschikt om reclame te maken. Ze werden in grote hoeveelheden gemaakt en over grote afstanden verspreid. Op de ene kant van de munt werd altijd een afbeelding van Augustus gedrukt. Hij bereikte uiteindelijk de leeftijd van 76 jaar, maar op deze portretten werd hij nooit als oude man afgebeeld. De munten geven weer hoe Augustus graag gezien wilde worden. Daarom liet hij niet alleen zijn overwinningen afbeelden, maar benadrukte hij ook de vrede en welvaart die hij in het Romeinse Rijk bracht.

Koopkracht

Naast het tonen van de verschillende munten uit het muntstelsel van Augustus ging de mini-tentoonstelling ook in op de waarde van het geld: de ‘koopkracht’ van Romeinse munten. Van een aantal beroepen is bekend hoeveel men ermee verdiende en ook van een aantal voorwerpen is de waarde bekend. Net als nu veranderden de prijzen van voorwerpen constant. Ook de Romeinen hadden last van inflatie.

Keizerlijke munten Augustus