Het geheim van de Kelten was een interactieve familietentoonstelling met de mooiste archeologische vondsten uit Nederland, België en Duitsland. Het was een ontdekkingstocht naar de geheimzinnige Kelten: waar woonden ze en hoe leefden ze? Bezoekers konden hun imposante wapens en prachtigste goudschatten bewonderen. Je kwam oog in oog te staan met een Keltische vorst en je kon als Kelt verkleed op de foto. Ook werd je hulp gevraagd bij het oplossen van een mysterieuze moord en kon je een tatoeage stempelen.

Ruim 250 topstukken

Ruim 250 topstukken uit musea in Nederland, België en Duitsland en vondsten van recente opgravingen kwamen regelrecht uit het leven van de Kelten van circa 2500 jaar geleden. Te zien waren een breed scala aan zwaarden, dolken, rijke goudschatten, grafvondsten van edelmetaal, offers en bijzondere gezichtsmaskers van aardewerk.

Keltische wereld onderzoeken

Bezoekers werden uitgedaagd de Keltische wereld te onderzoeken en zich even Kelt te voelen door tatoeages te stempelen of Keltische woorden te ontcijferen. Een levensgrote reconstructie van de meer dan 2500 jaar oude ‘vorst van Oss’, gemaakt na bestudering van zijn crematieresten, nodigde de bezoekers uit met hem op de foto te gaan. De rijke grafinventaris van deze Keltische vorst, een van de topstukken van het museum, was ook op de tentoonstelling te zien. De bijzonderheden over de Keltische wereld en de topstukken konden worden verkend met interactieve programma’s.

Eeuwenoude vragen

Het geheim van de Kelten zocht ook het antwoord op de eeuwenoude vraag of er gesproken kan worden over de Kelten als volk of cultuur. Er was een korte introductiefilm en op de tentoonstelling gaven thema’s als handel, landbouw, leiders en vorsten, rituelen, geweld en Romeinse overheersing een beeld van de Keltische wereld door de eeuwen heen. Er was ook aandacht voor de hedendaagse populariteit van Keltische symbolen, mystiek en muziek.

  • De tentoonstelling was een samenwerkingsproject van het Rijksmuseum van Oudheden en het Limburgs Museum (Venlo) en kwam tot stand met bijdragen van het HGIS-Cultuurprogramma van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Het geheim van de Kelten