Al meer dan honderd jaar is het oude Egypte een dankbaar onderwerp voor speelfilms in alle soorten en maten. Deze tentoonstelling bood een multimediaal overzicht van het oude Egypte in de filmgeschiedenis, waarbij de eigen collectie de rol van aangever speelde. Die combinatie liet bezoekers ontdekken wat in de films écht Egyptisch is, en wat is verzonnen door de filmmakers.

Films, kostuums, filmattributen en archeologische voorwerpen

De films die aan bod kwamen in Het Egypte van Hollywood liepen van 1898 tot 2012. Ook waren originele kostuums en filmattributen uit Hollywood te zien, zoals Liz Taylors ‘Egyptische’ filmsieraden uit Cleopatra (1963), de stenen tafelen en de staf van Mozes uit The Ten Commandments (1956) en het Magische Boek van Amun Ra uit The Mummy Returns (2001). Gecombineerd met talrijke Egyptische voorwerpen uit de museumcollectie toonde de expositie het archeologische Egypte van drieduizend jaar geleden naast het fantasievolle Egypte van Hollywood.

Elizabeth Taylor, Boris Karloff, Indiana Jones

Speelfilms over Egypte zijn altijd ongekend populair geweest. In Het Egypte van Hollywood zagen bezoekers fragmenten van een aantal blockbusters door de jaren heen. Elizabeth Taylor was de ultieme Cleopatra en Boris Karloff etaleerde in 1932 zijn angstaanjagende uitstraling in The Mummy. Ook films met Bijbelse motieven en oud-Egyptische magie kwamen aan bod, evenals recente futuristische films als Stargate (1994) en Transformers: Revenge of the Fallen (2009). Archeologische avonturiers die kostbare schatten vinden spreken enorm tot de verbeelding: Indiana Jones zou niet kunnen bestaan zonder de Britse archeoloog Howard Carter en zijn ontdekking van Toetanchamons graf in 1922. Kinderfilms als De prins van Egypte en Asterix en Cleopatra waren te zien in de kids-expo Het Egypte van Hollywood KIDS.

Beeldvorming van Egypte in de film

De populaire films informeren hun publiek op sommige punten heel goed en op andere punten juist heel slecht over de ware geschiedenis en cultuur van het oude Egypte. Wat ze vooral weerspiegelen is de tijd waarin ze werden gemaakt en natuurlijk de noodzaak van hoge bezoekcijfers in de bioscoop. Voorwerpen uit de wereldberoemde Egyptische collectie van het museum onderschreven die beeldvorming of spraken het juist tegen.

Egypte Hollywood