Foto's van Stephen Sack

De fototentoonstelling Euro Meltdown van de Amerikaanse kunstenaar Stephen Sack toonde twaalf teloorgegane euromunten, bewerkt en opgeblazen tot foto’s van ruim één bij één meter.

Vervormde munten als archeologie van onze samenleving

In deze serie foto’s toonde Stephen Sack het resultaat van wat hij noemt “de archeologie van onze maatschappij’’: verloren euromunten die terechtgekomen zijn tussen het afval van onze maatschappij. De teloorgegane munten in Euro Meltdown zijn in de loop der tijd geplet, bekrast of deels gesmolten in vuilverbrandingsovens en ogen nu als antieke munten. Sacks foto’s ervan verwijzen naar het verleden, heden en de toekomst van ons geld.

Euro’s krijgen nieuwe dimensie

Sack fotografeert al jaren munten. Door middel van uitgekiende belichtingstechnieken, het samenvoegen van overlappende opnamen en sterke uitvergrotingen slaagt hij erin de euro’s een totaal nieuwe dimensie te geven. Zijn werk onthult details en kleuren die met het blote oog en met traditionele fotografie nauwelijks waarneembaar zijn.

Munten met fundamentele tegenstelling

In deze tijd van controverse en vragen over het Europese experiment van een monetaire unie, kijkt Sack als Amerikaan met enige verwondering naar de euro. De twee zijden van de munt tonen immers een fundamentele tegenstelling: de wens van eenheid en tegelijkertijd het willen behouden van nationale identiteit. De ene zijde van de munt heeft een gezamenlijk euro-ontwerp, maar op de andere zijde benadrukt elk land zijn identiteit met een eigen afbeelding.

Euro Meltdown