Een unieke, oogstrelende dubbeltentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden en het Allard Pierson Museum (Amsterdam) over de intrigerende wereld van de Etrusken. Met vele topstukken uit toonaangevende Italiaanse musea. Etrusken Рvrouwen van aanzien, mannen met macht was te zien van 14 oktober 2011 t/m 18 maart 2012.

Hoogontwikkelde en ge√ęmancipeerde maatschappij

Lang v√≥√≥r de Romeinen, zo’n drieduizend jaar geleden, maakten de Etrusken de dienst uit in Midden-Itali√ę. Hun culturele macht was groot, hun kostbaarheden en kunstwerken waren van een ongekende schoonheid, en hun geloof in het hiernamaals was onbegrensd.¬†Ook waren ze opvallend ge√ęmancipeerd. Etruskische vrouwen deden in veel opzichten niet voor mannen onder.

Etrusken: rijkdom, religie, macht en pracht

Het Allard Pierson Museum en het Rijksmuseum van Oudheden vertelden in dit tweeluik het intrigerende verhaal over de Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. Dit deden ze elk vanuit een eigen invalshoek. In Leiden kwam de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam de Etruskische man. Met honderden topstukken uit zowel de eigen collecties als uit vele buitenlandse musea.

Meer dan zeshonderd museumstukken

In een sfeervol decor van Toscaanse landschappen en kleurrijke Etruskische fresco’s zagen bezoekers meer dan¬†zeshonderd museumstukken. Blikvangers¬†waren prachtige gouden sieraden, bronzen wapens, beelden van goden en godinnen en rijk versierd aardewerk. Veel van die kostbaarheden zijn gevonden in rijk bedeelde grafkamers. Van¬†deze beroemde¬†prinsen- en prinsessengraven was voor deze tentoonstelling een spectaculaire driedimensionale reconstructie gemaakt. Bovendien waren er maquettes te zien en reconstructies van tempel- en paleisdaken waarop ooit imposante terracotta beelden prijkten.

Etrusken