Van kat tot aap, van vis tot ibis, van slang tot lam; ook dieren in het oude Egypte konden als mummie eindigen. Maar waarom, hoe en door wie? En zit in de dierenmummies eigenlijk wel wat de verpakking doet vermoeden?

Dieren in het Egypte van de farao’s

Op de tentoonstelling Dierenmummies kwamen bezoekers alles te weten over dieren in het Egypte van de farao’s. Ruim tweeduizend jaar geleden werden ze als heilig dier, huisdier, geschenk aan de goden, of voedsel voor een overledene gemummificeerd en begraven om voor de eeuwigheid bewaard te blijven.

Meer dan vijftig dierenmummies

Er waren meer dan vijftig mummies van katten, slangen, vissen en krokodillen te zien. Spellen, filmpjes, röntgenfoto’s en CT-scans onthulden hun geheimen. In de tentoonstelling kon je ook andere dingen zien: dierenafbeeldingen op reliëfs en papyri, dierenbeeldjes, opgezette dieren en skeletten. Je kon een kijkje nemen in een massagraf van katten- en ibismummies, dierenhuiden voelen en raden welke dieren de Egyptenaren zoal kenden. In een nagebouwde ‘mummificatietent’ liet een filmpje zien welke diersoorten in het oude Egypte gemummificeerd werden en op welke manier. Met computerspellen kon je zelf een kat mummificeren of de binnenkant van de dierenmummies onderzoeken.

Dierenmummies