De kleine meesterwerken van Egypte presenteerde 214 hoogtepunten uit de collectie oud-Egyptische kunst van het Britse Myers Museum in Eton College, een gerenommeerde jongensschool bij Windsor. De schoonheid van de voorwerpen en het hoogstaande vakmanschap van de Egyptische kunstenaars stonden centraal in de tentoonstelling.

Egyptische meesterwerkjes

Blikvangers in De kleine meesterwerken van Egypte waren de prachtige amuletten, rituele beeldjes, en ceremoniële waterschalen en lotuskelken, waaronder enkele uit de tijd van de farao’s Amenhotep III en Toetanchamon. De objecten waren klein van omvang en tussen 5500 en 1700 jaar oud. Veel voorwerpen uit de tentoonstelling waren gemaakt van faience, dat in Egypte tjechenet, ‘het glinsterende’ werd genoemd. Egyptisch faience is een glasachtig materiaal dat opvalt door de schitterende blauw-groene kleur van het glazuur. Voor de Egyptenaren symboliseerde faience wedergeboorte en vruchtbaarheid. Ze zagen in de glans van het materiaal de schittering van de zon: de bron van het eeuwige leven.

Unieke presentatie

De oud-Egyptische kunstwerkjes waren nog niet eerder op het Europese vasteland te zien. Wél was een deel van de collectie – minder dan de helft van het aantal voorwerpen in deze tentoonstelling – in het najaar van 2000 te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York. De kleine meesterwerken van Egypte werd vormgegeven door Wim Crouwel, oud-directeur van Museum Boymans van Beuningen, die de objecten in een sfeervol ‘woud van zuilen’ had geplaatst.

Bijzondere verzameling

Het Myers Museum is vernoemd naar een oud-leerling van Eton College, de Britse legermajoor William Joseph Myers (1858-1899). Tijdens zijn stationering in Egypte ontwikkelde hij zich tot een passievolle kenner van de oude kunst van dat land. De verzameling die Myers aan Eton College naliet, wordt gerekend tot de allerbeste collecties oud-Egyptische kunst ter wereld.

De kleine meesterwerken van Egypte