Beyond the Horizon was een expositie met veel nieuw werk van kunstenaar Gerti Bierenbroodspot. Om dat nieuwe werk te maken, liet ze zich inspireren door de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Het leidde tot een ware ‘Bierenbroodspot-archeowereld’: een opmerkelijke mix van hedendaagse kunst en archeologie.

Beschilderde doeken, sculpturen en gedichten

De tentoonstelling was een totaalbeleving van metershoge beschilderde doeken, sculpturen en gedichten, gecombineerd met enkele objecten uit de museumcollectie. Bierenbroodspot herschiep onder andere een Egyptisch graf, godenbeelden, mummiemaskers en Griekse en Romeinse helmen. Al heel lang is de Mediterrane wereld uit de oudheid de ultieme inspiratiebron voor Bierenbroodspot. Om het nieuwe werk van Beyond the Horizon te maken, werkte ze eerst wekenlang in het museum en de depots. Daarna gaf ze de ideeën en schetsen gestalte in haar atelier in Italië.

Tijdloze schoonheid van de oudheid

In de van haar bekende expressieve en krachtige stijl verwerkte Bierenbroodspot de tijdloze schoonheid van de oudheid in haar nieuwe werken. In Beyond the Horizon was daarnaast nog een selectie van ouder werk te zien. Daaronder bevonden zich bruiklenen van de ING Kunstcollectie en enkele particuliere verzamelingen. De tentoonstelling kreeg daardoor ook een retrospectief karakter.

Opgedragen aan Frédéric Bastet

Bierenbroodspot heeft Beyond the Horizon opgedragen aan de in 2008 overleden Frédéric Bastet. Deze oud-museumconservator, archeoloog, essayist en winnaar van de P.C. Hooftprijs 2005 opende in 1980 haar eerste tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden. Bierenbroodspot was daarmee de eerste hedendaagse kunstenaar die in dit museum exposeerde.

  • Meer werk van Gerti Bierenbroodspot zien? Kijk op haar website.
Beyond the Horizon Bierenbroodspot