Prachtige zilveren sieraden en kleurrijke gezichtssluiers uit drie privécollecties vormden deze bescheiden expositie die aansluit op de tentoonstelling Egyptische Magie. Zowel de sieraden als de gezichtssluiers zijn afkomstig van bedoeïenenvolkeren uit West-Azië en Noord-Afrika. Ze dateren uit de periode van het eind van de negentiende tot het midden van de twintigste eeuw.
Magische sieraden
De bedoeïenensieraden zijn niet alleen kostbare objecten met een hoge esthetische waarde. Ze tonen ook welke status de drager heeft en bieden magische bescherming tegen het kwaad. Al sinds de oudheid spelen amuletten en symbolen hierin een belangrijke rol, en ze worden nog steeds veel gebruikt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Naast de bedoeïenensieraden waren daarom sieraden en amuletten uit de collectie van het museum te zien die hiermee te maken hebben.
Kleurige gezichtssluiers
De gezichtssluiers zijn rijkelijk versierd met kwaadafwerende amuletten, kralen, munten en kleurig borduurwerk. Ze balanceren op de grens van sieraad en kleding. De sluiers bieden de vrouwen zowel identiteit als anonimiteit, en ze tonen de sociale positie van de draagster. In de tentoonstelling waren bovendien afbeeldingen van Egyptische ansichtkaarten verwerkt. Deze kaarten stammen uit het begin van de twintigste eeuw en bevatten opvallende portretten van vrouwen die dezelfde soort sieraden en sluiers dragen als in de vitrines waren te zien.
Boek Desert Silver
De tentoonstelling sloot deels aan op het boek Desert Silver van Sigrid van Roode, die al meer dan tien jaar traditionele zilveren sieraden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika bestudeert. Het boek is begin november 2010 verschenen. Het onderdeel over de gezichtssluiers was gebaseerd op onderzoek van archeoloog en erfgoedspecialist Jolanda Bos.