Deze kleine expositie van de kunstenaar Azad Karim (1954, Arbil, Koerdistan, Irak) was een hommage aan het verloren erfgoed van het Midden-Oosten. Karim verbeeldde de verwoestingen en berovingen van de afgelopen jaren in een groot wandkunstwerk en een aantal mobiles. Deze bestonden uit symbolische reconstructies die hij met opzet kapot had gemaakt.

Kwetsbaar cultureel erfgoed

Hoewel Karim sinds de jaren zeventig in Slovenië woont en werkt, is hij met hart en ziel betrokken bij de gebeurtenissen in het gebied tussen Eufraat en Tigris. Door zijn Koerdische afkomst is hij zich zeer bewust van de kwetsbaarheid van cultureel erfgoed in het Midden-Oosten. Dagelijks gaan zijn gedachten uit naar de tragische verwoestingen ervan door oorlog en onrust, zoals de verwoeste Boeddha’s van Bamiyan en de plundering van het museum van Bagdad.

Verwoeste reconstructies werden mobiles

Karim wilde zijn gevoelens over deze verwoestingen verwerken. Daarom maakte hij eerst symbolische reconstructies van het verloren erfgoed, vol met tekens en herinneringen aan de beschavingen van het oude Nabije Oosten. Vervolgens maakte hij die zelf weer kapot, verzamelde de scherven, en verwerkte alles in de mobiles en het wandkunstwerk die bezoekers in de expositie zagen. De tentoonstelling was verder aangevuld met een film en een aantal Iraakse objecten uit de collectie van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten.

Azad Karim: westerse en oosterse wereld

Azad Karim (1954, Arbil, Koerdistan, Irak) is al meer dan dertig jaar werkzaam in Slovenië als schilder en grafisch ontwerper. Na een opleiding in Bagdad volgde hij opleidingen in verschillende Europese cultuursteden. Hij ging uiteindelijk wonen en werken in Slovenië. In zijn kunst combineert hij zijn ervaringen met de westerse en oosterse wereld.

  • Meer informatie over Azad Karim vindt u op zijn website.
  • Verloren erfgoed werd mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van de Republiek Slovenië in Den Haag.
Azad Karim verloren erfgoed

Azad Karim - Verloren erfgoed: detail van een mobile