Archeologische site in Turkije

Fototentoonstelling over de ruïnes van Aphrodisias, een van de mooiste archeologische sites van Turkije. De foto’s waren gemaakt door cultuurhistoricus Wolter Braamhorst en researcher Eray Ergeç. In opdracht van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme maakten ze het reisboek Turkije: waar Europa begon… over de mooiste archeologische vindplaatsen van Turkije. Aphrodisias mocht daarin uiteraard niet ontbreken.

  • De vijftien foto’s hingen in de Tempelzaal, in de ruimte achter de Egyptische tempel.

De stad van Aphrodite

De indrukwekkende ruïnes van de antieke stad Aphrodisias liggen bij het dorpje Geyre, in Noordwest-Turkije. De stad is vernoemd naar het legendarische heiligdom voor Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de resten herontdekt door professor Kenan Erim.

Marmeren beelden

In de Romeinse tijd was de stad beroemd om zijn beeldhouwersschool. De nabijgelegen marmergroeve werd sinds de Hellenistische tijd intensief geëxploiteerd en er ontstond een omvangrijke marmerindustrie. Tijdens de opgravingen vonden de archeologen vele marmeren beeldhouwwerken. De beelden zijn ter plekke te bewonderen in het Aphrodisias Museum.

Aphrodisias