Portretten van Jordaanse Bdul-bedoeïenen

Al-Bdul. Bedoeïenen van Petra was een kleine fototentoonstelling met portretten van Jordaanse Bdul-bedoeïenen. De foto’s hingen in de Tempelzaal, in de ruimte achter de Egyptische tempel.

Fotograaf Andreas Voegelin

De Zwitserse fotograaf Andreas Voegelin (1954-2013) reisde in 2012 naar Jordanië om Petra te portretteren. Daar maakte hij kennis met de bedoeïenenstam Bdul. Hij won hun vertrouwen en maakte een bijzondere fotoserie over de mannen, vrouwen en kinderen uit het dorp Umm Sayhoun. Het zijn niet armoede en onmacht die in zijn werk overheersen, maar het doorzettingsvermogen en de trots van een bedoeïenenvolk dat zich telkens weet aan te passen.

Andreas Voegelin, verbonden aan het Antikenmuseum und Sammlung Ludwig in Basel, overleed onverwacht in juni 2013 op 58-jarige leeftijd. Wij danken de familie van Andreas dat wij deze foto’s in de tentoonstelling konden laten zien.

De Bdul-bedoeïenen

Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw leefde in Petra een Jordaanse bedoeïenenstam: de Bdul. Deze bedoeïenen hadden aanvankelijk een semi-nomadische levensstijl; in de zomer trokken ze rond met tenten, in de winter bewoonden ze de grotten en spelonken van Petra. Na de jaren tachtig, toen het toerisme in Petra toenam, verhuisden de Bdul naar het nabijgelegen, nieuw gebouwde dorp Umm Sayhoun. Daar woont nu een hechte gemeenschap van zo’n drieduizend inwoners die zich aanpassen aan hun nieuwe omstandigheden. Met hun permanente woonplaats hebben de Bdul hun nomadische traditie langzaam maar zeker achter zich gelaten. Slechts enkelen hoeden nu nog dieren; de meeste Bdul-bedoeïenen werken in de toeristische industrie rond Petra als gids of souvenirverkoper.

Al Bedul Bedoeïenen van Petra