200-jarig jubileum Rijksmuseum van Oudheden

Al 200 jaar van nu was een grote overzichtstentoonstelling van tweehonderd jaar geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden, opgericht in 1818. In deze jubileumexpositie wandelde de bezoeker door twee eeuwen museumgeschiedenis, met verrassende verhalen en zeshonderd objecten die een opvallende rol in de museumgeschiedenis hebben gespeeld.

Tweehonderd jaar RMO: 1818 – 2018

De tentoonstelling gaf een opmerkelijk kijkje op de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin mee veranderde. Het verhaal kreeg gestalte met een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd. Tot die laatste categorie behoren bijvoorbeeld Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht. Speciaal voor Al 200 jaar van nu keerden ze tijdelijk terug naar het Rijksmuseum van Oudheden.

Onbekende juweeltjes en oude bekenden

Uit de eigen collectie kwamen talrijke depotvoorwerpen die voorheen nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws ‘Romeins’ Venusbeeld. Maar bezoekers stonden ook oog in oog met het in 2017 verworven prehistorische ‘zwaard van Ommerschans’ en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens (1793 – 1835).

Bijzondere verhalen en belevenissen

Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen kwamen aan bod in de jubileumtentoonstelling. Bezoekers maakten de eerste archeologische opgravingen in Nederland mee (in 1827 door het museum) en hoorden verhalen over het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vrolijke noot was de beroemde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen.

1818

In 1818 werd het Rijksmuseum van Oudheden opgericht door koning Willem I, in eerste instantie als ‘archeologisch kabinet’ van de Universiteit Leiden. Met slechts 150 Griekse en Romeinse beelden ging het museum twee eeuwen geleden van start. Tegenwoordig is het een levendig museum en podium voor de oudheid, met 200.000 bezoekers per jaar en een rijke, veelzijdige verzameling.

Al 200 jaar van nu