In 1992 kreeg het Rijksmuseum van Oudheden de archeologische collectie van Gisela Schneider-Herrmann in bezit. Zij liet haar verzameling na aan het museum waar de voorwerpen in de oorlogsjaren ‘ondergedoken’ waren. Een selectie uit deze collectie, met o.a. Griekse vazen, beeldjes en reliëfs, was t/m 13 juni 2010 te zien.

Zuidvruchten en oudheden

In 1920 kwam het joods-Duitse echtpaar Georg Schneider en Gisela Schneider-Herrmann in Nederland wonen. Gisela studeerde archeologie in Leiden. Haar man Georg was handelaar in zuidvruchten en maakte zakenreizen naar Griekenland, Italië en het Midden-Oosten. Gisela ging regelmatig met hem mee op reis. Zodoende kon ze ter plekke veel kennis opdoen over haar favoriete onderwerp, de archeologie van Magna Graecia, de reeks van koloniën die de Grieken tussen 800 en 600 voor Christus in Zuid-Italië stichtten. Gewapend met deze kennis kocht ze veel archeologische objecten uit deze streken en bouwde ze een mooie collectie op.

Onderduiken

Het gezin woonde in Den Haag toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In juni 1942 konden zij onderduiken in Oegstgeest. Maar wat gebeurde er met de verzameling? Het staat vast dat de Duitsers die niet in beslag hebben genomen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Betsy Prins de Jong, de assistente van de Leidse professor in de archeologie Lunsingh Scheurleer, de verzameling onder haar hoede genomen. Vanwege de hechte banden tussen de universiteit en het museum, zou het heel goed mogelijk zijn dat de collectie Schneider-Herrmann in de oorlogsjaren was ‘ondergedoken’ in de depots van het Rijksmuseum van Oudheden.

Na de oorlog

Na de oorlog hebben Georg en Gisela Schneider de hele collectie weer van Betsy Prins de Jong overgenomen. Ook een deel van de collectie van de in 1941 overleden professor Lunsingh Scheurleer maakte daar inmiddels deel van uit. Ze zijn met hart en ziel blijven verzamelen en na haar overlijden in 1992 heeft Gisela Schneider-Herrmann haar collectie nagelaten aan het Rijksmuseum van Oudheden – het museum waarmee zij zich zo verbonden voelde.

Schneider-Herrmann

Gisela Schneider-Herrmann