Reconstructie hoofd, gemaakt door Maja d’Hollosy

In 2017 kwam schrijver en archeoloog Tom Buijtendorp met het idee om een levensechte gereconstrueerde buste te laten maken van het marmeren portret van Julius Caesar uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Zijn aandacht was op dit portret gevestigd door zijn onderzoek naar Julius Caesar voor zijn boek Caesar in de Lage Landen. De reconstructie kon gerealiseerd worden met een subsidie van Provincie Zuid-Holland en werd gemaakt door Maja d’Hollosy. De 3D-reconstructie was te zien in de entreehal van het museum. Op 4 september 2018 verhuisde de reconstructie naar zijn nieuwe plaats in een vitrine in de vaste tentoonstelling Nederland in de Romeinse tijd.

  • Het boek Caesar in de Lage Landen kwam in juni 2018 uit bij uitgeverij Omniboek.

Romeins portret

Julius Caesar is een naam die bij velen tot de verbeelding spreekt: de machtige krijgsheer van de Romeinse Republiek, die grote gebieden aan het Romeinse gezag onderwierp. Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een Romeins portret van een man dat door wetenschappers wordt beschouwd als portret van de oudere Julius Caesar. Deze buste, een van de twintig in Europa bekende Caesarportretten, vormde de basis voor de reconstructie in de vitrine. Het reconstructieportret van Julius Caesar werd op vrijdag 22 juni 2018 onthuld.

Beschadigd beeldhouwwerk

De reconstructie werd gemaakt door Maja d’Hollosy, archeoloog en fysisch antropoloog en gespecialiseerd in het maken van gezichtsreconstructies. De reconstructie werd gemaakt op basis van een 3D-scan van het marmeren portret. Het stuk beeldhouwwerk is behoorlijk beschadigd. Daarom is gekozen om de verdwenen delen, zoals neus en kin, aan te vullen op basis van een tweede portret van Julius Caesar: de zogenaamde Tusculum-buste. Deze buste is gevonden op de plek van het antieke plaatsje Tusculum, ten zuiden van Rome, en bevindt zich in de collectie van het Archeologisch Museum van Turijn. Daarnaast is een muntportret van Caesar door de muntmeester Marcus Mettius gebruikt.

Reconstructie Julius Caesar Maja d'Hollosy

Reconstructie Julius Caesar © Maja d'Hollosy