Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

Tom Buijtendorp, gastconservator en auteur

De vergeten stad

Vanaf het moment dat in de zestiende eeuw een oude kaart met de naam Forum Hadriani opdook, was het de vraag waar precies in het Hollandse kustgebied die tot dan onbekende Romeinse stad lag. Caspar Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden en eerste hoogleraar in de archeologie ter wereld, dacht aan de Romeinse nederzetting bij Voorburg waarvan hij in 1827-1834 stenen ruïnes opgroef. Maar bijna een eeuw later trok zijn opvolger Hendrik Holwerda uit een vervolgopgraving in 1910-1915 de conclusie dat het resten van een fort betrof.

Nieuw onderzoek

Pas veel later maakte inscriptiedeskundige Jules Bogaers aannemelijk dat Reuvens wel degelijk terecht aan Forum Hadriani had gedacht. Inscripties uit het museum speelden daarbij een belangrijke rol. Uitwerking van de oude Leidse opgravingsgegevens maakte het vervolgens mogelijk op hoofdlijnen een beeld van de lang vergeten Romeinse stad te schetsen. Tom Buijtendorp, die veel onderzoek deed in het museumarchief, promoveerde daarop in 2010 en presenteert op 5 oktober 2022 in het museum het publieksboek De vergeten stad. Het inspirerende verleden van Forum Hadriani (vanaf die datum verkrijgbaar in de museumwinkel).

Stad der verwondering

Het publieksboek schetst Forum als een ‘stad der verwondering.’ Hoewel de opgraving van Reuvens bekend staat als een van de eerste wetenschappelijke opgravingen ter wereld, waren de middelen beperkt. Pas in de tijd van Holwerda was net ontdekt hoe de vele resten van vergaan hout herkend konden worden. Nadien ontwikkelde de archeologie zich verder. Zo legden archeologen ruim tien jaar geleden de zeldzaam goed bewaard gebleven resten van een insteekhaven bloot. Met de nieuwe technieken konden ze het bouwhout exact dateren. Daarmee ontwikkelt het beeld van de stad zich steeds verder en blijven archeologen zich verwonderen.

Plattegrond met objecten

Zoals deze web-expositie illustreert, biedt Forum Hadriani, ondanks de vele onzekerheden, een interessant en wonderlijk verhaal. Tien van de getoonde objecten zijn te zien in de vaste tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden, in welk geval nummers tussen rechte haken verwijzen naar de locatie op de museumplattegrond (zie de pdf met plattegrond onderaan deze pagina).

De stad der verwondering

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Nummers wijzen naar de locatie op de museumplattegrond achterin het boek De geheime oorsprong.
Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.
Bekijk nog meer web-exposities