Het rijke leven in een Romeinse villa

Casa Romana bood een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. In de tentoonstelling namen bezoekers een kijkje in de luxe vertrekken van een villa. Ze volgden het leven van alledag, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs waren talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten.

Mix van archeologie en modern design

In Casa Romana ging eeuwenoude archeologie samen met modern design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber kwam aan zijn of haar trekken. In totaal waren meer dan achthonderd voorwerpen te zien: servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, een zilveren tafelpoot, dakpannen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes.

Decors uit een Romeinse villa

De tentoonstelling was verdeeld in twaalf momenten uit het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Hun prikkelende verhaal konden bezoekers via een audiotour volgen, geschreven door Brenda Meuleman, auteur van Het verraad van Julia. De bijbehorende decors weerspiegelden de luxe van een Romeinse villa, met kleurrijke wandschilderingen en vloermozaïeken. Ze waren samengesteld uit wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de oudheid.

Voorwerpen: eigen collectie en bruiklenen

De Romeinse voorwerpen kwamen voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige objecten kwamen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs en musea. Gastconservatoren van de tentoonstelling waren: dr. Gemma Jansen (archeoloog en zelfstandig onderzoeker), prof. dr. Eric M. Moormann en dr. Stephan T.A.M. Mols (beiden Radboud Universiteit Nijmegen).

Casa Romana