Schilderijen van Teun van Staveren

In de Tempelzaal hingen twintig schilderijen van kunstenaar Teun van Staveren (Zwolle, 1951). Ze hebben de Romeinse ruïnes van de stad Baalbek als onderwerp. De werken zijn een weergave van de fascinatie die Van Staveren koestert voor de ongekende afmetingen en indrukwekkende details van de bouwwerken.

Uitgestrekt complex van Romeinse tempels

De ruïnes van Baalbek liggen in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, dicht tegen de grens met Syrië. Uit opgravingen is gebleken dat de geschiedenis van de plek minstens vijfduizend jaar terug gaat. De grote roem van Baalbek is vooral te danken aan de tempels die in de Romeinse tijd zijn gebouwd. Bovendien is de locatie van de ruïnes ongekend mooi: middenin een vallei, omringd door – vaak besneeuwde – bergen.

Bacchus-tempel van 69 meter lang

Het uitgestrekte complex van voorhoven, tempels, tempelpodia en onderaardse gangen is zeer goed bewaard gebleven. De Bacchus-tempel bijvoorbeeld, is de grootste Romeinse tempel die in onze tijd nog vrijwel volledig overeind staat: 69 meter lang en 36 meter breed, met 42 zuilen van 19 meter hoog.

Aandacht voor details in de schilderijen

Vanaf 1997 is Teun van Staveren diverse malen in Baalbek geweest om de tempels uiteindelijk vast te kunnen leggen in zijn schilderijen. Niet alleen de grote afmetingen van de bouwwerken fascineerden hem, maar ook de alom aanwezige details in de architectuur. In zijn werk wilde hij daarom zowel die grootsheid van het complex overbrengen, als de liefde en aandacht voor het detail. Na vijf reizen had hij alles in zich opgenomen, geschetst en gemeten, met de schilderijen uit deze tentoonstelling Baalbek bewonderd als resultaat.

Baalbek bewonderd