Het Knoop-Kompierfonds voor antiek textiel

“Wij besparen liever op onze grafsteen. Dan kunnen we nu een steentje bijdragen aan dit museum.”

Aaltje Knoop en Dik Kompier richtten afgelopen jaar bij het Rijksmuseum van Oudheden het Knoop-Kompierfonds voor antiek textiel op. Mede dankzij dit fonds kon het museum een extra publicatie bij de tentoonstelling Textiel uit Egypte maken. Voor RMO Magazine spreken ze samen openhartig over hun redenen om aan het museum te schenken.

Belangstelling voor textiel

Aaltje en Dik hebben elkaar in een museum ontmoet en zetten zich graag in voor kunstbeschouwing, historie en textiel in brede zin. Aaltje had altijd al belangstelling voor textiel: “Mijn interesse begon eigenlijk heel specifiek: ik was helemaal weg van de streekdrachten en knipmutsen. Tijdens mijn studie specialiseerde ik me in de naaldvakken en kostuumvakken en raakte ik meer en meer geïnteresseerd in historische kleding.”

Belangrijk voor jongeren

Dik is al heel lang met het Rijksmuseum van Oudheden verbonden: “Als docent kunstbeschouwing kwam ik elk jaar met leerlingen naar de Griekse kunst kijken, en ook de kinderen en kleinkinderen heb ik van jongs af aan meegenomen. Juist in de tijd van het internet is het extra belangrijk om de ruimtelijkheid van kunst te ervaren, er verhalen over te horen en erover te praten. Kennis van andere culturen verbreedt je blik en relativeert je eigen positie. Wij vinden het allebei heel belangrijk dat jongeren dat in hun ontwikkeling meekrijgen.”

Jaarlijks een bedrag

Aaltje en Dik hebben meerdere musea waar ze graag komen. Uiteindelijk kozen ze ervoor om een fonds op naam bij het Rijksmuseum van Oudheden op te richten. Aaltje: “Bij het Rijksmuseum van Oudheden hoef je voor een fonds op naam niet in een keer een groot bedrag te doneren. Wij schenken jaarlijks een bedrag, dat in vijf tot tien jaar tijd tot een mooi fonds groeit. Dat zorgt er ook voor dat wij minimaal vijf jaar betrokken worden bij het museum. En als wij overlijden krijgt het Rijksmuseum van Oudheden een deel van de waarde van ons huis. Dat wordt in datzelfde fonds opgenomen. Het museum is heel toegankelijk voor schenkers: we hebben samen om de tafel gezeten en nagedacht over de invulling van het fonds. Onze gedeelde interesses komen samen in het fonds voor antiek textiel. Op deze manier kan mijn familienaam voortleven.”

Schatkamer bewaren voor volgende generaties

Dik: “Als mijn kleinkinderen uit Nieuw-Zeeland op bezoek zijn, merk ik weer hoe bijzonder onze historie is. Daar is de oudste kerk 150 jaar. In het Rijksmuseum van Oudheden bekijken ze vol bewondering de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland. Daardoor realiseer ik me dat dit museum een unicum is, in Nederland en internationaal. Wij willen dat die schatkamer bewaard blijft voor de volgende generaties.”

Schenkers aan het woord Knoop-Kompierfonds antiek textiel

Het echtpaar Knoop-Kompier bekijkt samen met conservator Daniel Soliman Egyptisch textiel in het museum.