Vragen om advies
Bij het Rijksmuseum van Oudheden kunt u op afspraak archeologische vondsten en voorwerpen laten determineren. Als u niet weet hoe oud een object is, waar het vandaan komt, waarvoor het werd gebruikt, of als u eigenlijk niet eens weet wát het is, kunt u specialisten van het museum om archeologisch advies vragen. Voorwaarde is dat het object afkomstig is uit een van de volgende collectiegebieden van het museum:
- Nederland (prehistorie t/m middeleeuwen)
- Het oude Egypte
- Klassieke oudheid
- Het oude Nabije Oosten
NB: het museum verricht geen taxaties.
Stuur ons informatie
- Mail allereerst zo veel mogelijk informatie over het object, plus een of meerdere, duidelijke foto’s via . Heeft u veel foto’s? Maak dan de bestanden lichter, of stuur ze via WeTransfer. E-mails met meer dan drie zware fotobestanden komen soms niet bij ons aan.
- Hierna krijgt u zo snel mogelijk reactie van een deskundige.
- Voor meer informatie kunt u bellen met de Servicedesk van het museum: 071 – 5163 163 of mailen naar .
Deskundigheid
U kunt elk voorwerp laten beoordelen waarvan u vermoedt dat het uit één van de verzamelgebieden van het museum komt. De museumspecialisten zijn deskundig vanaf de prehistorie tot en met de Middeleeuwen. Maar mocht uw voorwerp uit latere tijden of andere gebieden stammen, dan kunnen ze u vast en zeker doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie.
Melden verplicht
De vondst van een archeologisch voorwerp moet overigens altijd worden gemeld bij de gemeente. In grotere gemeenten kunt u hiervoor terecht bij de archeologische dienst. Vondstmelding is bij wet geregeld. Op die manier kan elk spoortje geschiedenis van een stad of dorp nauwkeurig worden vastgelegd.
- Kijk voor meer informatie over het melden van een archeologische vondst op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Conservator Luc Amkreutz (Nederland prehistorie) bekijkt de vondsten van een jonge opgraver.