Aflevering 5

Bij de nieuwe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen (te zien van 25 april t/m 25 augustus 2024) maakt het Rijksmuseum van Oudheden een zesdelige podcastserie. Museumconservator Ruurd Halbertsma en diverse andere experts nemen u mee op een boeiende reis door de oude stad Paestum, in het zuiden van Italië.

Luister naar aflevering 5:

Romeinse kolonie

Na de Samnitische Oorlogen wordt Poseidonia vanaf 273 v.Chr. een Romeinse kolonie en verandert de naam in ‘Paestum’. De nieuwe status bracht veranderingen met zich mee, maar na de Griekse en Lucaanse periodes ook een zekere continuïteit. Wat er precies veranderde en wat dit betekende voor de bewoners en het uiterlijk van de stad, wordt in deze aflevering uitgebreid besproken. Uit deze tijd komt ook een interessante groep objecten naar voren: votieven (geschenken) in de vorm van baarmoeders (zie afbeelding hieronder). In Paestum zijn honderden van deze objecten gevonden en dit wordt uitgebreid besproken door archeoloog Kristel Henquet.

Andere afleveringen

Aflevering 1: Stad van godinnen
Aflevering 2: Magna Graecia
Aflevering 3: Grieks Poseidonia
Aflevering 4: De Lucaanse stad
Aflevering 6: Overgeleverd aan de elementen

RMO-podcasts

In de podcastseries van het Rijksmuseum van Oudheden vertellen conservatoren en andere experts interessante verhalen over de oudheid. Abonneer u op de podcasts in uw favoriete app:

Paestum votief-baarmoeders

De votief-'baarmoeders' die in de aflevering worden genoemd.

Paestum votief-baarmoeders

De votief-'baarmoeders' die in de aflevering worden genoemd, zoals ze in een vitrine in de tentoonstelling liggen.