Middeleeuwse tuinen. Annemarieke Willemsen

SKU: 15521 Categorieën: ,

Aardse paradijzen in oost en west, 1200-1600

Een tuin is een omheind stuk grond, afgebakend van de wilde natuur, waar water en schaduw is, beplant met bloemen en bomen. Er bestaan in de Middeleeuwen en Renaissance verschillende soorten tuinen. Sommige zijn nuttig, zoals kruidentuinen, groentetuinen en wijngaarden. Andere zijn vooral aangenaam, met bloemen, pergola’s, bomenlanen en fonteinen. In de praktijk bevatten de meeste tuinen zowel nuttige als aangename delen, zeker bij kastelen en paleizen, waar de tuin een statussymbool is.

In de periode van ongeveer 1200 tot 1600 zijn er veel overeenkomsten tussen tuinen in het christelijke Europa en het islamitische oosten. Europese kloostertuinen zijn gebaseerd op Perzische vierdelige tuinen (chahar-bagh). In beide cultuurgebieden zijn tuinen symbolen van het goddelijke. Er is Latijnse en Arabische poëzie over rozen en liefde in de tuin en zowel de sultan als Maria wordt afgebeeld in een besloten hof. Bovendien stellen christenen én moslims zich het paradijs voor als een prachtige tuin. En het woord ‘paradijs’ is afgeleid van het Perzische woord voor tuin, paridaeza.

Deze rijk geïllustreerde publicatie begeleidde de tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen’ in het Rijksmuseum van Oudheden in de zomer van 2019. Vanwege het succes en nog steeds grote belangstelling is het boek inmiddels voor de 4de maal herdrukt.

  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Paperback
  • Aantal pagina’s: 96

Lees meer over verzending, levering en algemene voorwaarden

12,50

Op voorraad

Extra informatie

Gewicht 0,28 kg
Afmetingen 24 × 17 × 1 cm

Andere suggesties…