Conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd

Dr. Jasper de Bruin
tel: +31 (0)71 5163 153
e-mail: stuur een bericht
Bekijk de Academia-pagina van Jasper de Bruin
ORCID ID: 0000-0002-6409-3774
Actorregisternummer: 26953695 (Senior KNA Archeoloog, Senior KNA Specialist Materialen)

Studie en loopbaan

Jasper de Bruin (1976) studeerde Archeologie van de Romeinse tijd aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afstuderen werkte hij als archeoloog bij de gemeente Delft. Vanaf 2006 was hij bijna vijftien jaar als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden. In die tijd werd hij tweemaal genomineerd voor de onderwijsprijs van de Universiteit Leiden en promoveerde hij op een studie naar de Cananefaten, de lokale bevolking van Zuid-Holland in de Romeinse tijd. De afgelopen decennia voerde De Bruin talloze opgravingen uit, onder meer in Delft, Leiden, Naaldwijk en Oegstgeest. Vanaf 2019 is hij conservator van de collectie Nederland in de Romeinse tijd van het Rijksmuseum van Oudheden.

Onderzoek

De interesse van De Bruin richt zich in brede zin op de materiële cultuur en de archeologische theorie van de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. De focus van het onderzoek naar Nederland in de Romeinse tijd ligt de komende jaren op de Romeinse limes, het Romeinse villalandschap in Limburg en het leesbaar maken van Romeinse schrijfplankjes uit Nederland.

Stel mij een vraag over

  • Archeologie van Nederland en Noordwest-Europa in de Romeinse tijd
  • Materiële cultuur van Nederland en Noordwest-Europa in de Romeinse tijd
  • Methoden en technieken van archeologisch veldonderzoek

Belangrijke onderzoeksprojecten

  • Een Romeinse idylle. Villa’s in Limburg (2022-nu, in samenwerking met het Limburgs Museum, het Thermenmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Opgraving Hazerswoude (2021-nu, in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn, de Omgevingsdienst Midden-Holland, de provincie Zuid-Holland en Vestigia BV)
  • Goedereede-Oude Oostdijk: Een Romeinse handelsplaats (2010-2012)
Jasper de Bruin

Jasper de Bruin

Belangrijke publicaties

Jasper de Bruin

Jasper de Bruin

Belangrijke tentoonstellingen

Belangrijke lezingen

  • 2021, Romeins Valkenburg. Een overzicht. Symposium Romeinen langs de Rijnlandroute, Valkenburg (ZH).
  • 2019, Van Den Haag naar Britannia. Romeinse-militaire activiteiten langs de Noordzeekust in de Severische periode (193-235 n.Chr). Afscheidssymposium Ab Waasdorp, Museon, Den Haag.
  • 2019, All roads lead to Britain. Archaeological evidence for the preparations of the Severan campaigns on the continent. Roman Northern Frontiers Seminar, Newcastle University.
  • 2018, Die Civitas Cananefatium. Die Armee, die Stadt und die Gemeinschaft der Cananefaten. Goethe-Universität, Frankfurt am Main.

In de media

Video’s

Bekijk de YouTube-video’s van het Rijksmuseum van Oudheden waarin Jasper de Bruin over de museumcollectie of tentoonstellingen vertelt.