Bibliotheek

Bent u student, onderzoeker of gewoon geïnteresseerd in de oudheid? Kom dan eens kijken in de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. Hier treft u een rijke collectie van meer dan 30.000 boeken, tijdschriften, overdrukken, oude drukken en veilingcatalogi. Titels uit alle verzamelgebieden van het museum zijn beschikbaar: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500).

Lees meer
Wetenschappelijke bibliotheek Faciliteiten

Publicaties

Sinds 1907 publiceert het Rijksmuseum van Oudheden de uitkomsten van intern en extern onderzoek naar de collectie en de resultaten van opgravingen in een eigen tijdschrift, een reeks monografieën en catalogi bij de tijdelijke tentoonstellingen. Het tijdschrift met de titel Oudheidkundige Medede(e)lingen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (afgekort OMRO) werd voor het eerst tussen 1907 en 1913 uitgegeven. De OMRO’s tot en met 1960 zijn gedigitaliseerd en op deze pagina te vinden.

Lees meer
RMO publicaties OMRO

Museumarchief

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een omvangrijk archief dat teruggaat tot de oprichting van het museum in 1818. Het archief geeft een waardevol inzicht in de geschiedenis van het museum en de ontwikkeling van de archeologie in Nederland en over de grens. Het bestaat onder andere uit correspondentie, stukken over het organiseren van tentoonstellingen, bescheiden van opgravingen in Nederland en het Midden-Oosten, foto’s en kaartmateriaal.

Lees meer
Lucas Petit