Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Tweeduizend jaar geleden behoorde een deel van Nederland tot het Romeinse Rijk. De Rijn vormde de noordgrens. De Romeinen waren heer en meester in het gebied rondom de Middellandse Zee. Hoe helpen voorwerpen in het museum ons aan kennis over het verleden? Uw leerlingen maken thematisch kennis met verschillende voorwerpen uit de Romeinse collecties van het museum. Ze onderzoeken onder andere een kolossaal standbeeld van keizer Trajanus, de uitrusting van Romeinse soldaten en de sarcofaag van een rijke dame uit Simpelveld. De les wordt afgesloten met een uitdagende opdracht: het mysterie van de gouden ruiterhelm uit de Peel.

Leerlingen Romeinen

Voor wie?

Leerlingen onderbouw vmbo, havo, vwo en gymnasium

Kosten

€ 75 per bezoek (maximaal 35 leerlingen)
Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart

Duur

7 kwartier

Werkvorm

Introductiefilm, onderzoeksopdrachten met bronnentas, afsluiting met mysterie

Voorbereiding

Verdeel de klas in tien groepen en bespreek het doel van het museumbezoek. Laat het bezoek aansluiten bij de behandeling van het tijdvak Grieken en Romeinen, grijp daar weer op terug of verken de mogelijkheden voor vakoverstijgend museumbezoek (afdeling Educatie: 071 – 5163 127).

Doel

Kennismaken met de tastbare overblijfselen van de Romeinse aanwezigheid in Nederland en kennismaken met de andere delen van het immense Romeinse Rijk.

Kerndoel

De les sluit aan bij de verschillende lesmethoden voor het vak geschiedenis en de kerndoelen van het domein Mens en Maatschappij. De museumles sluit aan bij het tijdvak Grieken en Romeinen.

Reserveren

Romeinen kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2019)

Bezoek ons: