KEMET | Jouw werk in het Rijksmuseum van Oudheden?

Van de eerste jazz tot de hiphop van nu, van Aretha Franklin en Sun Ra tot Beyoncé en Rihanna – in veel muziek zie je terug dat de makers geïnspireerd zijn door het oude Egypte en het zuidelijker gelegen Nubië. In de tentoonstelling KEMET | Egypte in hiphop, jazz, soul & funk (te zien van 22 april t/m 3 september 2023) staat de muziek van artiesten met Afrikaanse roots centraal. Het is een reis door de muziekgeschiedenis, op zoek naar de aantrekkingskracht van oude culturen. Muziek als uiting van identiteit. Want wat betekent het oude Egypte en Nubië voor deze muzikanten? En hoe laten ze dat zien?

KEMET Night-prijsvraag

En wat betekent het oude Egypte voor jou? Deze vraag staat centraal bij onze KEMET Night-prijsvraag. We willen jou uitnodigen om op je eigen manier antwoord op die vraag te geven. Wil je een song schrijven, een beeld maken of kleding ontwerpen? Wil je een fotoreportage maken, een make-up demo geven of een spoken word optreden neerzetten? Het mag allemaal! Met je bijdrage laat jij zien wat het oude Egypte voor jou betekent, of hoe het jou inspiratie heeft gebracht. Je mag in je eentje meedoen, maar ook met een groepje vrienden of vriendinnen, of zelfs met je hele klas!

Live-presentaties

Tijdens een feestelijke avond op donderdag 11 mei 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden willen we de populairste inzendingen een podium geven. Als jouw bijdrage hoog scoort, nodigen we je uit om die avond je bijdrage live te presenteren voor onze Egyptische tempel. Aan het einde van de avond maken we bekend welke inzending de winnaar is en welke leerling(en) uit het voortgezet onderwijs en mbo-student(en) de prijzen hebben gewonnen. Deze inzendingen krijgen daarnaast ook een plek in de tentoonstelling KEMET.

Meedoen met de prijsvraag

 • Wie: De prijsvraag is bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en voor mbo-studenten. Je mag in je eentje meedoen, maar ook met een groepje mede-leerlingen en/of mede-studenten, of zelfs met je hele klas.
 • Wat: Een antwoord op de vraag ‘Hoe inspireert het oude Egypte jou?’. De (kunst)vorm waarin je het antwoord inzendt staat vrij, van mode tot kunst, van muziek tot poëzie. Dus durf creatief te denken!
 • Hoe: Maak een video van maximaal 1 minuut. In deze video vertel je hoe het oude Egypte of Nubië je geïnspireerd heeft en laat je het door jou/jullie gemaakte antwoord zien. Deze video kun je uploaden via het formulier hieronder.
 • Wanneer: Stuur ons je video met daarin je antwoord vóór 1 april 2023. Als jouw inzending geselecteerd wordt voor een live-presentatie op donderdag 11 mei 2023 dan ontvang je uiterlijk 14 april 2023 een uitnodiging.
 • Prijs: Er wordt een winnaar gekozen uit het voortgezet onderwijs en een winnaar uit het mbo. De winnende inzendingen krijgen een plek in de tentoonstelling KEMET. Daarnaast ontvangen de winnende bijdrages een prijs van € 250.

Voor docenten: aansluiting bij het onderwijs

Wilt u met de hele klas meedoen? Dat kan! Download onderstaande lesbrief en behandel het thema KEMET alvast in de klas als onderdeel van uw lessen Burgerschap, Maatschappijleer, Mens & Maatschappij, CKV, Muziek en/of Geschiedenis. Maar u kunt natuurlijk ook GRATIS een inspirerend bezoek brengen aan het Rijksmuseum van Oudheden met uw klas. Kijk elders op onze website voor meer informatie over ons educatieve aanbod.

Inspiratie opdoen?

Wil je graag meedoen met onze prijsvraag, maar wel eerst wat meer te weten komen over KEMET? Check dan:

En wil je je (nog meer) laten inspireren door het oude Egypte of Nubië? Kijk dan verder op onze website bij onze web-exposities en de Museumkennis-pagina’s. Of kom langs in Leiden en breng een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden om oog in oog te staan met oud-Egyptische voorwerpen. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten hebben GRATIS toegang.

Aanmeldformulier en uploaden

Verstuur onderstaand formulier als je aan de prijsvraag wilt meedoen.

Toegestane bestandstypen: mp4, mov, mpeg, mpg, avi, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Spelvoorwaarden(Vereist)

lees meer over ons privacybeleid

Spelvoorwaarden KEMET Night-prijsvraag

Door deel te nemen aan deze actie gaat de deelnemer akkoord met de hieronder genoemde spelvoorwaarden:

 1. De looptijd van de actie is maandag 9 januari 2023, 10.00 uur tot zaterdag 1 april 2023, 00.00 uur.
 2. Deelnemers zijn leerlingen uit het voorgezet onderwijs of mbo-studenten, individueel of in groepsverband. Deelnemen kan door middel van het uploaden van een video en het invullen en versturen van het daarbij behorende aanmeldformulier.
 3. Deelnemers geven toestemming aan het Rijksmuseum van Oudheden voor publicatie van hun video op de webpagina en social media-kanalen van het museum. Wanneer de deelnemers zelf jonger zijn dan 18 jaar, is de toestemming van een ouder/verzorger nodig. Door deelname en bevestiging van deze voorwaarden geeft de deelnemer zelf en/of diens ouder/verzorger toestemming voor publicatie van de video.
 4. Persoonsgegevens van deelnemers worden niet zonder overleg vrijgegeven en verstrekt aan externen.
 5. Persoonsgegevens van deelnemers worden gebruikt voor het aanmelden op de nieuwbrief van het Rijksmuseum van Oudheden. In elke nieuwsbriefverzending is de mogelijkheid opgenomen uit te schrijven.
 6. Enkel volledig ingevulde deelnameformulieren met de daarbij behorende ingezonden video’s worden in behandeling genomen.
 7. Uitgesloten van deelname zijn medewerkers, stagiairs, vrijwilligers, uitzendkrachten, ingehuurde arbeidskrachten en alle anderen die gedurende (een deel van de) looptijd van de actie een arbeidsverhouding, waaronder ook begrepen onder meer een overeenkomst van opdracht, hebben of hebben gehad met het Rijksmuseum van Oudheden.
 8. Bij het in ontvangst nemen van de prijzen moet de deelnemer zich kunnen legitimeren. Als de gegevens op het deelnameformulier niet overeenkomen met de gegevens op het legitimatiebewijs van de winnaar, kan het Rijksmuseum van Oudheden ervoor kiezen een andere winnaar aan te wijzen.
 9. Er worden twee geldprijzen van € 250 uitgereikt: 1 x voor een winnaar uit het voorgezet onderwijs en 1 x voor een winnaar uit het mbo.
 10. De shortlist van ingezonden bijdrages wordt in week 14 – 2023 (de week van 3 t/m 9 april 2023) vastgesteld door het Rijksmuseum van Oudheden.
 11. De deelnemers van de shortlist van ingezonden bijdrages worden in week 15 – 2023 (de week van 10 t/m 16 april 2023) per e-mail op de hoogte gesteld door het Rijksmuseum van Oudheden. De deelnemers hebben tot en met donderdag 20 april de tijd om hun deelname aan de KEMET Night per e-mail te bevestigen. Wanneer de deelnemer uiterlijk donderdag 20 april niet heeft bevestigd, geeft deze aan niet aan de avond te willen deelnemen en daarmee niet langer mee te willen dingen naar de prijs.
 12. De winnaars van de prijs voor het voortgezet onderwijs en van de prijs voor het mbo worden op de KEMET Night op donderdag 11 mei 2023 bekend gemaakt.
 13. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 14. Hoe het Rijksmuseum van Oudheden in het algemeen met persoonsgegevens omgaat, lees je in het privacy statement.
 15. Eventuele klachten kunnen worden gemaild naar . Indien er aanleiding voor is, neemt een medewerker van het museum contact op met de deelnemer om de klacht zo goed mogelijk af te handelen.
 16. Het Rijksmuseum van Oudheden behoudt zich het recht voor de actie vóór 11 mei 2023 te beëindigen en derhalve de prijs niet uit te keren zonder de deelnemers daarvan op de hoogte te stellen.
Prijsvraag KEMET Night VO leerlingen op zaal