Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

In een maatschappij waarin fake news een bekend verschijnsel is, wordt kritische omgang met verschillende soorten bronnen steeds belangrijker. Tijdens deze museumles staat dan ook de vraag: ‘Hoe weten we wat we weten?’ centraal. Een museum, een voorwerp in een vitrine, een tekstbord waarop staat ‘hoe het zit’… maar hoe zit dat dan? Onderzoek doen naar de oudheid is als een enorme puzzel waarvan we heel veel stukjes niet hebben. Met de stukjes die we wél hebben dienen we zorgvuldig om te gaan: letterlijk en figuurlijk.

In deze museumles begeleiden twee ervaren museumdocenten de leerlingen gedurende zeven kwartier. De les bestaat uit twee delen: één deel waarin stap voor stap onderzoek naar één voorwerp gedaan wordt. Door het gebruik van aanvullend bronnenmateriaal komen de leerlingen tot eigen theorieën en conclusies over het gebruik van het voorwerp. In het tweede deel van de les worden kritisch kijken, samenwerken en actief historisch denken getraind in spelvorm.

Grafmonument meisje

Voor wie?

1 en 2 havo, vwo en gymnasium

Kosten

€ 75 per bezoek (maximaal 35 leerlingen)
Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart

Duur

7 kwartier

Doelen

Leerlingen inzicht geven in het doen van onderzoek naar de oudheid.

  • Laten zien dat een museale presentatie een construct is;
  • leerlingen tonen hoe verschillende perspectieven op voorwerpen kunnen ontstaan;
  • leerlingen laten oefenen met kritisch kijken en denken, toegepast op een tastbare bron uit het verleden;
  • leerlingen ervaring op laten doen met kritisch bronnenonderzoek in een museale omgeving.

Werkvorm

Introductierondleiding, onderzoeksopdrachten, presenteren van onderzoeksresultaten, afsluitende groepsopdracht in spelvorm.

Reserveren

Kennismaking met de klassieken kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2019)

Bezoek ons: