Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Leren van Latijnse of Griekse inscripties

Onder leiding van een ervaren museumdocent kruipen uw leerlingen in de huid van een epigraaf, gewapend met eeuwenoude inscripties en activerende onderzoeksopdrachten. Wat kunnen inscripties ons leren? Hoe herken je een inscriptie uit een bepaalde periode? Wat zeggen inscripties over cultuur, samenleving, rijkdom en armoede? U kunt kiezen voor inscripties in het Latijn, Grieks, of een combinatie van beide.

Voor wie?

3, 4, 5 en 6 gymnasium

Kosten

€ 50 per workshop (max. 15 leerlingen)
Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart

Teksten op grafschriften en altaren

Voor Grieks lezen leerlingen bijvoorbeeld een metrisch grafschrift voor een jongetje van elf dat is gestorven doordat hij uit een boom viel. Ze gaan ook aan de slag met een besluit van de volksvergadering van Delos. Aan de hand daarvan wordt het belang van inscripties als historische bron besproken. Ook in de epigrafieworkshop Latijn krijgen uw leerlingen teksten op verschillende voorwerpen onder ogen: bijvoorbeeld een altaar voor de inheemse godin Nehalennia en een grafsteen met een tekst waaruit duidelijk het verdriet van ouders om hun jonggestorven dochters blijkt.

Duur

75 minuten

Doel

Kennismaken met het vak epigrafie en met het museum als plek om wetenschappelijke kennis te vergaren.

Reserveren

  • Een epigrafieworkshop kunt u telefonisch reserveren via de Servicedesk van het museum: 071 – 5163 163.
  • We ontvangen u en uw leerlingen graag in ons museum. Vanwege de coronamaatregelen is een bezoek alleen mogelijk tussen 9.00 en 11.00 uur. U en uw klas hebben dan alle ruimte om de workshop te doen.

Overige workshops

Behalve de epigrafieworkshop, kunt u nog twee andere workshops boeken in het Kabinet der Klassieken:

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Let op: graag vooraf online reserveren als ‘RMO-voucher’. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2021)

Bezoek ons: