Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Archeologie op de kaart

Archeologie op de kaart is een website waarmee je een archeologische tijdreis door Nederland maakt. Je kunt kiezen uit tien historische periodes in Nederland, van de tijd van Neanderthalers tot en met onze Moderne Tijd. Per periode worden de meest interessante archeologische voorwerpen belicht. Je vindt hier een schat aan informatie voor het voorbereiden van presentaties en werkstukken.

Museumkennis

In het onderdeel Museumkennis op onze website vind je heel veel pagina’s met informatie over het museum en de voorwerpen uit de collectie. Het is onderverdeeld in thema’s, verhalen en veelgestelde vragen. Tip: handig om te gebruiken is de zoekfunctie bij de verhalen en de vragen.

Topstukken museumcollectie

Als je al een beetje verstand hebt van archeologie of van de oude Egyptenaren, dan kun je voor werkstukinformatie en plaatjes ook zoeken op de volwassenen-afdeling van onze website:

  • Bij het onderdeel Topstukken kun je kiezen uit de 1.100 mooiste voorwerpen uit onze collectie.
  • Bij het onderdeel Collectiezoeker kun je een woord invullen, waarna de computer voor je gaat zoeken in een database van ruim 70.000 voorwerpen. Misschien zijn de teksten soms een beetje moeilijk om te begrijpen. Maar de foto’s kun je downloaden en kopiëren via de link onder de foto.

De ijstijd

Naar aanleiding van de kindertentoonstelling IJstijd (11 oktober 2014 t/m 10 mei 2015) hebben we allerlei bronnen van informatie over de ijstijd bij elkaar gezocht. Je vindt op deze pagina ook leuke feitjes.

Bibliotheek Rijksmuseum van Oudheden

Leerlingen die voor hun opdracht of profielwerkstuk meer willen weten over een onderwerp uit de oudheid kunnen langskomen in de wetenschappelijke bibliotheek van het museum. Ook over Nederlandse archeologie en opgravingen is er veel documentatie te vinden. Medewerkers helpen de leerlingen graag verder. Er staan ruim 25.000 boeken en tijdschriften over de Romeinen, Grieken, Egyptenaren, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie en Middeleeuwen.

Toegang en gebruik van de bibliotheek zijn gratis. Omdat veel boeken kostbaar of zeldzaam zijn, mogen bezoekers ze helaas niet mee naar huis nemen. In de bibliotheek zijn een leestafel, kopieer- en scanapparaat en laptopaansluitingen aanwezig.

  • Openingstijden bibliotheek: dinsdag t/m vrijdag, 12.00 – 16.00 uur (buiten deze bezoekuren op afspraak)
  • Adres: Papengracht 30, 2315 TX Leiden
  • Vooraf aanmelden van een bezoek is gewenst, bel 071 – 5163 159 of mail: bibliotheek@rmo.nl
Archeologie op de kaart

Bezoek ons: