Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Workshop

Voor wie?

Groep 5 t/m 8

Wat kunt u verwachten?

Met een berg eeuwenoude scherven, een museumdocent en een spannende opdracht gaan uw leerlingen aan de slag als archeoloog. Het eerste gedeelte van de workshop bestaat uit een korte introductierondleiding. Tijdens deze interactieve rondleiding maken ze kennis met een van de mooiste Griekse vazen van het museum. Ze ontdekken wat één kleine scherf ons allemaal kan leren en welke reis de vondsten uit de bodem afleggen, voordat ze in een museum te zien zijn. In het tweede gedeelte van de workshop ontdekken de leerlingen door zelf aan de slag te gaan, dat archeologie meer is dan alleen voorwerpen uit de bodem opgraven. Ze tekenen een scherf na, bepalen van welk materiaal deze is gemaakt en hoe oud de scherf is.

Doelen

  • Leerlingen échte archeologische vondsten, die staan voor duizenden jaren geschiedenis, laten zien, ontdekken en onderzoeken;
  • leerlingen laten (in)zien dat achter oude voorwerpen échte mensen, échte levens zitten;
  • leerlingen kennis laten maken met archeologie;
  • leerlingen kennis laten maken met de functie van een museum in de samenleving;
  • leerlingen ervaring op laten doen met (kritisch) bronnenonderzoek in een museale omgeving.

Duur

Vijf kwartier / 75 minuten

Reserveren

De schervenworkshop kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor workshops: 9.00 – 10.15 uur / 11.00 – 12.15 uur / 13.00 – 14.15 uur / 15.00 – 16.15 uur.

U kunt een museumbezoek met school reserveren voor de periode vanaf 1 september 2020. Wanneer in de tussentijd veranderingen optreden in het aantal toegestane leerlingen nemen we vooraf contact met u op.

Voorbereiden

  • Bespreek het doel van het museumbezoek.
  • Tweetallen maken, indien nodig aangevuld met een drietal.
  • We verwachten minimaal 3 volwassen begeleiders, meer begeleiders zijn welkom (gratis). De begeleiders krijgen in het museum een ondersteunende rol, licht hen hierover in.

Meer informatie: info@rmo.nl

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2020)

Schervenworkshop

Bezoek ons: