Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Interactieve rondleiding

Voor wie?

Groep 5 t/m 8

Wat kunt u verwachten?

Zo’n tweeduizend jaar geleden vormde de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. In de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn ontdekken leerlingen hoe het leven langs de grensrivier er in die tijd uitzag. Wie denkt dat langs de Rijn alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. Ook de gezinnen van de soldaten woonden in de forten en de dorpjes eromheen, net als handelaren en ambachtslieden. De leerlingen gaan met een museumdocent op pad en maken kennis met verhalen over de Romeinse keuken, vrije tijd, verbroedering en ook ruzies. Ze zien niet alleen bijzondere zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, kinderschoentjes en sieraden. Persoonlijke bezittingen brengen de Romeinse soldaten dichtbij, zoals bekers met ingekraste soldatennamen en het diploma van een militair.

Doelen

  • Kennismaken met verschillende aspecten uit het dagelijks leven van Romeinse soldaten en hun families, die in het grensgebied woonden.
  • Ontdekken wat archeologische vondsten ons kunnen vertellen over Nederland in de Romeinse tijd.
  • Actief en creatief kijken en onderzoeken.
  • Samen en/of individueel kijken, overleggen en keuzes maken.
  • Leren redeneren en beargumenteren.
  • Samenhang creëren tussen de lesstof op school en de voorwerpen in het museum.

Duur

1 uur

Reserveren

De interactieve rondleiding Romeinen langs de Rijn kunt u boeken buiten de vier tijdsblokken voor museumlessen, voor maximaal 15 leerlingen:

U kunt een museumbezoek met school reserveren voor de periode vanaf 1 september 2020. Wanneer in de tussentijd veranderingen optreden in het aantal toegestane leerlingen nemen we vooraf contact met u op.

Voorbereiden

  • Bespreek het doel van het museumbezoek.
  • 2 groepen maken.
  • Per groep minimaal één volwassen begeleider, meer begeleiders zijn welkom (gratis). De begeleiders krijgen in het museum een ondersteunende rol, licht hen hierover in.

Meer informatie: info@rmo.nl

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2020)

Romeinen langs de Rijn

Bezoek ons: