Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Museumles

Voor wie?

Groep 5 t/m 8

Wat kunt u verwachten?

Tweeduizend jaar geleden behoorde een deel van wat wij nu kennen als Nederland tot het Romeinse Rijk. Tijdens deze les worden de leerlingen aan de hand van een spannend filmpje gerekruteerd door de Romeinen. Ze gaan als verkenners van het Romeinse leger op pad om te ontdekken hoe Nederland er in de Romeinse tijd uitzag. Welke mensen wonen er? Hoe ziet de omgeving eruit en wat voor spullen gebruiken de bewoners? Maar ook, wat brengen de Romeinen mee?

Het is nog maar de vraag of deze verkenningstocht wel zo rustig gaat verlopen want na een kort intermezzo krijgt de verhaallijn een onverwachte wending… Om u en de leerlingen hier zo veel mogelijk mee te verrassen, houden we nog even geheim wat de opdracht tijdens het tweede onderdeel inhoudt. Tot slot wordt de museumles gezamenlijk en actief afgerond.

Doelen

  • Op een betekenisvolle en avontuurlijke manier kennismaken met de museumcollectie;
  • ontdekken wat archeologische vondsten ons kunnen vertellen over Nederland in de Romeinse tijd;
  • aan de hand van verschillende werkvormen nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten opdoen;
  • samen kijken, overleggen en keuzes maken;
  • samenhang creëren tussen de lesstof op school en de voorwerpen in het museum.

Duur

Zeven kwartier / 105 minuten

Reserveren

De museumles Romeinen kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.

U kunt een museumbezoek met school reserveren voor de periode vanaf 1 september 2020. Wanneer in de tussentijd veranderingen optreden in het aantal toegestane leerlingen nemen we vooraf contact met u op.

Voorbereiden

  • Bespreek het doel van het museumbezoek. De docentenhandleiding (download) biedt een aantal suggesties.
  • 6 groepen maken.
  • We verwachten voor elk groepje een volwassen begeleider (gratis). De begeleiders krijgen in het museum een actieve ondersteunende rol, licht hen hierover in.

Meer informatie: educatie@rmo.nl

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum.(De bon is geldig t/m 31 augustus 2020)

Kinderen Nederland Romeinse tijd Museumles Romeinen

Bezoek ons: