Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Tweeduizend jaar geleden behoorde een deel van wat wij nu kennen als Nederland tot het Romeinse Rijk. Tijdens deze museumles worden de leerlingen gerekruteerd door de Romeinen. Ze gaan als verkenners van het Romeinse leger op pad om te ontdekken hoe Nederland er in de Romeinse tijd uit zag. Welke mensen wonen er? Hoe ziet de omgeving er uit en wat voor spullen gebruiken de bewoners? Maar ook, wat brachten de Romeinen mee? Het is nog maar de vraag of deze verkenningstocht wel zo rustig gaat verlopen..

Kinderen Nederland Romeinse tijd

Voor wie?

Leerlingen van groep 5 t/m 8

Kosten

  • Schooljaar 2018-2019: het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 tweehonderd jaar en viert feest. Daarom is er gratis bezoek voor alle basisscholen tijdens het schooljaar 2018-2019 (reserveren verplicht).

Duur

7 kwartier

Doel

Kennismaken met het dagelijks leven in Nederland in de Romeinse tijd en de tastbare overblijfselen uit die tijd.

Kerndoel

Het programma sluit aan bij de kerndoelen Tijd binnen het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld en bij het tijdvak Grieken en Romeinen.

Werkvorm

Introductie, ontdekkingstocht in het museum en nabespreking met replica’s en een quiz.

Voorbereiding

Verdeel de klas in 6 groepen en bespreek het doel van het museumbezoek. Onderstaande docentenhandleiding (download) biedt een aantal suggesties.

Reserveren

De museumles Nederland in de Romeinse tijd kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum.
(De bon is geldig t/m 31 augustus 2019)

Bezoek ons: