Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Museumles

Voor wie?

Groep 5 t/m 8

Wat kunt u verwachten?

Tijdens de museumles Archeoloog in een uur duiken uw leerlingen in de oudste geschiedenis van Nederland. Ze onderzoeken verschillende archeologische vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de vroege en late middeleeuwen. Zodoende komen ze te weten wat archeologen precies doen, zoals uitzoeken van welk materiaal een vondst is gemaakt en waarvoor het gevonden object werd gebruikt. En archeologen achterhalen natuurlijk hoe oud een voorwerp is. Maar hoe doen ze dat?

Na de introductie gaan de leerlingen met een werkboek in groepjes aan de slag in het museum. De les wordt afgerond met een practicum, dat uit twee onderdelen bestaat: archeologische materialen sorteren en voorwerpen dateren.

Doelen

  • Kennismaken met het begrip archeologie, het beroep van een archeoloog en hoe archeologie bijdraagt aan onze kennis over het verleden;
  • leren over verschillende tijdsperioden, zoals de prehistorie, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de moderne tijd en de daarbij behorende archeologische vondsten uit Nederland ontdekken;
  • actief bezig zijn met diverse materiaalsoorten en het dateren en sorteren van archeologische vondsten;
  • samen kijken, overleggen en keuzes maken.

Duur

Zeven kwartier / 105 minuten

Reserveren

Archeoloog in een uur kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.

U kunt een museumbezoek met school reserveren voor de periode vanaf 1 september 2020. Wanneer in de tussentijd veranderingen optreden in het aantal toegestane leerlingen nemen we vooraf contact met u op.

Voorbereiden

  • Bespreek het doel van het museumbezoek. Lees ter voorbereiding en voor de introducerende les op school de docentenhandleiding (download).
  • 8 groepen maken.
  • We verwachten voor elk groepje een volwassen begeleider (gratis). De begeleiders krijgen in het museum een ondersteunende rol, licht hen hierover in.

Meer informatie: info@rmo.nl

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2020)

Kinderen Archeologie van Nederland Museumles Archeoloog

Bezoek ons: