Gulle bijdrage voor project 'Onder ons'

Het Rijksmuseum van Oudheden is door Dorine Manson en Jeroen Branderhorst van de VriendenLoterij verrast met een cheque van maar liefst € 1.076.000. De VriendenLoterij geeft deze extra bijdrage voor het project Onder ons. Daarmee gaat het museum samen met andere musea in Nederland tentoonstellingen maken, met als basis de rijkscollectie in Leiden. Het gaat om exposities met archeologische voorwerpen uit de eigen regio en om thema-exposities, in eerste instantie vijftien tentoonstellingen in de periode 2023-2027.

Parels

Daarnaast komen er vijf feestelijke evenementen en tentoonstellingen rond vijf zogenoemde Parels: absolute topstukken van de Nederlandse archeologie, zoals de goudschat van Wieuwerd uit Friesland en de Romeinse ‘Peelhelm’, gevonden in het Noord-Brabantse Helenaveen. Welke Parels uiteindelijk een Onder ons-expositie krijgen, blijft nog even een verrassing.

Drempels weg

RMO-directeur Wim Weijland is verguld met de toekenning voor het project Onder ons: “Dit is echt fantastisch. We zijn er erg blij mee dat we dankzij deze bijdrage van VriendenLoterij zoveel nieuwe tentoonstellingen kunnen realiseren met andere Nederlandse musea. Onder ons neemt daarbij vele praktische drempels weg, zoals hoge kosten voor vitrines, transport en vormgeving. Dat is echt een geweldige stimulans voor de samenwerking tussen musea, met het doel archeologie in het hele land naar het grote publiek te brengen.”

Rijkscollectie het land in

Veel archeologische vondsten uit het land zijn in de afgelopen twee eeuwen bij het Rijksmuseum van Oudheden in de rijkscollectie ondergebracht. Maar als lokaal erfgoed zijn die voorwerpen net zo belangrijk en bijzonder betekenisvol. De wens bij gemeenten, bewoners en musea om die te laten zien in de regio waar ze zijn gevonden, is van oudsher groot. “Juist daarom is een project als Onder ons waardevol”, vindt Wim Weijland. “Met deze exposities en Parels kunnen mensen in het hele land genieten van de rijkscollectie, die in feite van iedereen is. Het is geweldig dat we nu aan die wensen tegemoet kunnen komen.”

Concrete plannen

Voor zeven van de tien Onder ons-tentoonstellingen zijn al concrete plannen. Zo komen er exposities over Romeinen langs de Waal in De Bastei (Nijmegen) en over de Etrusken in Museum Wierdenland in Ezinge. In het Nationaal Glasmuseum Leerdam gaat de Onder ons-tentoonstelling over archeologische glazen kralen en in het Zeeuws Museum (Middelburg) over archeologische sieraden. Voor het Archeon (Alphen aan den Rijn) wordt een tentoonstelling gemaakt over honderd eeuwen archeologie in Alphen en omgeving. Het Romeins Museum de Thermen (Heerlen) presenteert straks een Onder ons-expositie over wijn in de oudheid en het Stadsmuseum Rhenen over de vroeg Middeleeuwse geschiedenis van de Merovingers.

Het Rijksmuseum van Oudheden participeert zelf voor € 244.000 in Onder ons. Dat betekent dat, met de schenking meegerekend, de projectkosten € 1,3 miljoen bedragen.

Dankzij de deelnemers

Naast de extra bijdrage voor het Onder ons-project en de vaste jaarlijkse bijdrage, ontving het Rijksmuseum van Oudheden ook een prachtig bedrag van € 350.787 dankzij de deelnemers van de loterij die het museum als favoriete culturele instelling aanmerkten. De VriendenLoterij kan dit jaar een recordbedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan goede doelen die zich inzetten voor cultuur en welzijn in Nederland.

VriendenLoterij

VriendenLoterij Onder Ons

Dorine Manson en Jeroen Branderhorst overhandigen RMO-directeur Wim Weijland de cheque voor het project Onder Ons (foto © Roy Beusker Fotografie)