In samenwerking met vijf grote Europese musea

Het Egyptisch Museum heeft in samenwerking met vijf grote Europese musea met Egyptische collecties, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden, een groots vernieuwingsplan gerealiseerd. Onder de noemer Transforming the Egyptian Museum Project werkte het museum in Caïro tussen januari 2019 en december 2022 samen het British Museum, Musée du Louvre, het Ägyptisches Museum und Papyrussammlung, het Museo Egizio en het Rijksmuseum van Oudheden aan een strategische visie en een masterplan voor de transformatie van gebouw, tentoonstellingen, publieksaanbod, collectiebeheer, wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling van de archieven en digitale diensten. Tot de plannen behoorde ook de herinrichting van vijftien zalen in het Egyptisch Museum en een nieuwe, tijdelijke presentatieruimte voor de schat van Toetanchamon. Op maandag 20 februari 2023 worden deze vernieuwde zalen op feestelijke wijze officieel geopend.

Transforming the Egyptian Museum Project

Meer dan honderd jaar geleden werd het Egyptisch Museum Caïro opgericht als een van de eerste, speciaal gebouwde musea buiten Europa. Het herbergt de omvangrijkste en belangrijkste collectie Egyptische oudheden ter wereld. Met de vernieuwingen en het uitwerken van het masterplan voor de activiteiten en diensten laat het Egyptisch Museum zich zien als instelling van wereldklasse voor het grote publiek: toeristen, lokale bevolking, scholieren en wetenschappers. Voorop staat de identiteit als een van de belangrijkste musea ter wereld, met een buitengewoon rijke collectie en geschiedenis. Uiteindelijk legt het Transforming the Egyptian Museum Project de basis voor een aanvraag bij de UNESCO voor erkenning van het Egyptisch Museum als werelderfgoed.

Zalen opnieuw ingericht

Het Egyptisch Museum bewaart meesterwerken in al zijn zalen, waarvan er nu vijftien opnieuw zijn ingericht binnen het Transforming the Egyptian Museum Project. Het gaat onder meer om de presentatie van de vroegste geschiedenis van Egypte, de tijd voor de eerste farao’s en het begin van het koningschap (2900-2545 v. Chr.). Hier zijn het beroemde ‘Narmer-palet’ (een van de oudste voorstellingen van de overwinning van een Egyptische koning over zijn vijanden) en het hoofd van Merimde (de vroegste menselijke voorstelling uit Egypte) te zien, naast muurschilderingen en voorwerpen van aardewerk, leisteen en albast.

Beelden, inscripties en koningsgraven

In de zalen over het Oude Rijk (2543-2120 v. Chr.) prijken het standbeeld van koning Chasechemoei (een zeldzaam vroeg voorbeeld van koninklijke beeldhouwwerken), het levensgrote standbeeld van koning Djoser en de triadebeelden van de bouwers van de piramides van Gizeh: de koningen Chephren, Choefoe en Menkaoere. De nieuwe presentaties over de Late Periode (722-332 v. Chr.) en de Grieks-Romeinse tijd (332 v. Chr.-395 na Chr.) laten onder meer het Canopus-decreet zien (een drietalige wetsvoorschrift uit 237 v.Chr. met inscripties in hiërogliefen, demotisch en Grieks) en de rijke vondsten uit Toena El-Gebel, de grootste bekende Grieks-Romeinse necropolis in Egypte, waaronder het familiegraf van de priester Petosiris. De ‘Tanis-zalen’ tenslotte, bieden plaats aan de rijkdommen uit de koningsgraven van Tanis, een van de belangrijkste steden in de Egyptische Delta.

Vlag Europese Unie

Egyptisch Museum Caïro

Een blik in de vernieuwde zalen van het Egyptisch Museum | foto: Nicola Dell'Aquilla

Egyptisch Museum Caïro

Een blik in de vernieuwde zalen van het Egyptisch Museum | foto: Nicola Dell'Aquilla