Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Egyptische sarcofaag weer op zijn plek in het museum

Met takels en katrollen is deze week de drieduizend kilo zware en circa 2400 jaar oude Egyptische sarcofaag van Wahibre-em-achet weer op zijn plek gezet in het Rijksmuseum van Oudheden. Daar is hij al sinds 1829 een van de blikvangers van de Egyptische collectie. Vorig jaar was de stenen kist tijdelijk uitgeleend aan het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.

Griekse migrant in Egypte

De naam van Wahibre-em-achet betekent ‘Wahibre is in de horizon’. Het staat in hiërogliefen op de sarcofaag, evenals zijn functie ‘koninklijke zegeldrager’ en de namen van zijn ouders: Alexikles en Zenodote. Dat zijn geen Egyptische namen, maar Griekse. Wahibre-em-achet blijkt dan ook geen Egyptenaar, maar een migrant van Griekse komaf. Kennelijk was hij goed geïntegreerd in de oud-Egyptische samenleving. Het feit dat hij van Griekse komaf was, vormde in elk geval geen belemmering om hoog de maatschappelijke ladder te beklimmen, tot een functie aan het hof.

Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2019) staat Wahibre-em-achet in de schijnwerpers. Hij is namelijk een van de hoofdpersonen in het themaboekje Wahibre-em-achet en andere Grieken (64 pagina’s, te koop voor € 2,99 in o.a. de museumwinkel) dat historicus Jona Lendering schreef over migratie in de klassieke wereld. Lenderings verhaal gaat over de duizenden landverhuizers in de oudheid. Hij maakt daarbij gebruik van antieke verhalen over migratie, archeologisch onderzoek, sociale wetenschappen en de meest recente DNA-vondsten.

Wahibreemachet sarcofaag kist

De sarcofaag van Wahibre-em-achet wordt uitgepakt.

Wahibreemachet sarcofaag Egypte Egyptische zalen

Het eindresultaat: Wahibre-em-achet staat weer op zijn plaats in het museum.

Bezoek ons: