Romeins Valkenburg onder de loep

Het grote Romeinse legerkamp dat in 2020 is ontdekt bij opgravingen op het voormalige vliegveld in Valkenburg in Zuid-Holland, wordt de komende twee jaar onderzocht door een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, Vos Archeo, ADC Archeoprojecten en het Rijksmuseum van Oudheden, ondersteund door de Universiteit van Edinburgh, provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk. Dit wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Het nieuwe onderzoek ‘Romeinen aan de Rijnmond’ richt zich op de vraag wat het belang was van Valkenburg in de Romeinse tijd en welke rol de Valkenburgse verdedigingswerken speelden in de verovering van Groot-Brittannië in de eerste eeuw na Chr. De uitkomsten zullen in 2024 leiden tot nieuwe publicaties en een kleine tentoonstelling in Valkenburg zelf.

Spectaculaire vondst Romeins legerkamp

De afgelopen 80 jaar zijn in Valkenburg veel opgravingen uitgevoerd. Naast het grote legerkamp dat in 2020 is ontdekt, groeven archeologen vanaf 1941 ook een ander fort op, dat onder het huidige dorp is gelegen. Dit is een van de best bewaarde Romeinse forten van Europa, omdat veel van de houten gebouwen bewaard zijn gebleven in de natte klei. Bij de opgravingen zijn bijzondere vondsten gedaan zoals houten schrijfplankjes, kinderspeelgoed en wapenrusting van metaal. Veel van dit opgegraven materiaal is opgeslagen in het Rijksmuseum van Oudheden en zal in het kader van dit onderzoek bestudeerd worden. Naast het grote legerkamp en het fort onder het dorp, ligt er misschien nog een derde fort in Valkenburg. Daar is al eerder onderzoek naar gedaan, in 1922 en 1972.

Verdedigingslinie

Het Romeins legerkamp van Valkenburg was in gebruik aan het begin van de eerste eeuw na Chr. Dat is in de beginfase van de limes, de verdedigingslinie van de noordelijke Romeinse grens, die dwars door ons land liep. In die periode bereidt het Romeinse leger de invasie van Groot-Brittannië voor. Het is goed mogelijk dat dit kamp, tezamen met andere forten in Valkenburg, daarmee te maken heeft. Om dit uit te zoeken, heeft een groep van onderzoekers nu geld gekregen van NWO. Dit onderzoek zal in 2024 leiden tot nieuwe publicaties en een kleine tentoonstelling in Valkenburg zelf.

Aflevering van de zomerreportage RMO-Buiten (2020): Jasper de Bruin vertelt over de opgraving van het Romeinse legerkamp in Valkenburg (duur: 11 min.)

De opgraving in Valkenburg in de jaren '40

Fragment van een Romeinse zwaardschede uit Valkenburg