Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Verkiezing van Museumtijdschrift

De Rijksmuseum van Oudheden-tentoonstelling Nineveh heeft de Tentoonstelling van het Jaar-verkiezing van Museumtijdschrift gewonnen. Het is een uitslag waar we uiteraard bijzonder trots op zijn. Vanmiddag heeft directeur Wim Weijland de prijs in ontvangst genomen tijdens de viering van het dertigjarig jubileum van Museumtijdschrift in Gemeentemuseum Den Haag. De verkiezing draait om de eer en de waardering: er is geen geldbedrag aan verbonden. Het museum wil iedereen die op Nineveh heeft gestemd hartelijk bedanken voor de steun.

Een sterk verhaal

Nineveh werd door de lezers van Museumtijdschrift en andere museumfans met ruime meerderheid tot winnaar verkozen. De tentoonstelling kreeg van hen veel lof voor zowel de presentatie (van ontwerpers Lies Willers en Jos Stoopman) als de gelaagde inhoud en de getoonde objecten. “De tentoonstelling Nineveh laat met behulp van zowel oude als moderne technieken de geschiedenis heel dichtbij komen”, aldus een van de inzenders. RMO-directeur Weijland is blij verrast met deze eervolle keuze: “Wat een ongelooflijk leuk nieuws. Ik ben heel verguld met deze waardering, des te meer omdat het gaat om een archeologische en cultuurhistorische expositie, waarbij het vooral draait om een sterk verhaal en in dit geval niet per se om esthetische topstukken.” U kunt de volledige reactie van Wim Weijland lezen in het uitgebreide webinterview van Museumtijdschrift. Nineveh was van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 te zien en trok in totaal 142.495 bezoekers.

Verkiezing ook volgend jaar

Met ruim vijfduizend uitgebrachte stemmen is deze eerste verkiezing van de Tentoonstelling van het Jaar een groot succes geworden. De verkiezing krijgt daarom een vervolg en wordt vanaf volgend jaar jaarlijks georganiseerd door Museumtijdschrift en de Vrije Academie.

Keuze uit tien tentoonstellingen

Een vakjury, bestaande uit voorzitter Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Peter van Duinen (directeur Vrije Academie) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), stelde begin dit jaar een top tien samen. Daarna mochten museumbezoekers online de winnaar aanwijzen. Naast Nineveh waren genomineerd: Gek van surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen, Robert Mapplethorpe. Een perfectionist in Kunsthal Rotterdam, Small wonders in Rijksmuseum Amsterdam, Zuiderburen in Mauritshuis, Weerzien in Museum De Pont, Meester van het licht – Emanuel de Witte in Stedelijk Museum Alkmaar, Ferdinand Bol en Govert Flinck in Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis, Mata Hari in Fries Museum en Tirzo Martha. No excuses! in Museum Beelden aan Zee.

Nineveh tentoonstelling van het jaar

Wim Weijland, directeur Rijksmuseum van Oudheden, ontvangt een winnaarsplakkaat en een bos bloemen uit handen van juryvoorzitter Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds (rechts). Links juryleden Peter van Duinen, directeur Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift. Foto: Marleen van de Pol.

Bezoek ons: