Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden

Rijk geïllustreerd, 216 pagina’s

Deze maand is een nieuw topstukkenboek over de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden verschenen, met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Het is de opvolger van het bijna vijftien jaar oude topstukkenboek, dat al enige tijd niet meer verkrijgbaar was. Het nieuwe, rijk geïllustreerde boekwerk is 216 pagina’s dik en kost € 19,95. Het is verkrijgbaar in de museumwinkel en ook online in de nieuwe webshop van het museum. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is een eigen uitgave.

Honderd topstukken

“Omwille van de algemene beschaving van de natie.” Volgens Caspar Reuvens (1793-1835), de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, moesten voorwerpen uit de oudheid voor iedereen toegankelijk zijn, om van te leren en te genieten. Dit boek toont honderd topstukken, gekozen uit de wereldberoemde collecties van het Rijksmuseum van Oudheden. Dit is het nationale archeologische museum van Nederland, dat wil vertellen over de relevantie van de oudheid in heden en verleden.

Fascinerende ontdekkingsreis

De collecties van het museum bestaan uit meer dan 200.000 oudheden uit Egypte, Griekenland, het Romeinse Rijk, het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland. Ze zijn in het boek gerangschikt op volgorde van binnenkomst in het museum, zodat ze ook de historische groei van de verzameling weerspiegelen. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is een fascinerende ontdekkingsreis door geschiedenis en archeologie, langs vuistbijlen, koningsbeelden, mummies, goudschatten, zwaarden en een hemelsblauw nijlpaard.

Topstukkenlezingen

Van februari tot en met mei 2021 geven de museumconservatoren een serie livestream-topstukkenlezingen. De eerste is op zondag 14 februari door Annemarieke Willemsen. Ze vertelt over een opvallend ‘liefdesmes’ uit ca. 1500, met dubbelzinnige, ingegraveerde voorstellingen over de liefde.

Topstukkenboek

Topstukkenboek