Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Hielden Romeinen van spruitjes?

Tot en met 30 januari 2020 kunnen kinderen zich inschrijven voor een nieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Echte wetenschappers geven vanaf februari 2020 elke maand een college over de oudheid. Universitair docent Saskia Stevens bijvoorbeeld, vertelt wat de Romeinen het liefst aten. En conservator Daniel Soliman weet hoe Egyptische hiërogliefen klinken als je ze uitspreekt. De kosten voor de vijf colleges bedragen € 30.

De colleges in het kort

‘Hoe klinken hiërogliefen?’ door Daniel Soliman
De oude Egyptenaren schreven met hele kleine tekeningetjes die we hiërogliefen noemen. Maar hoe werden die hiërogliefen eigenlijk geschreven? Wie ontcijferde het hiërogliefenschrift en kunnen we erachter komen hoe hiërogliefen werden uitgesproken? Tijdens dit college vertelt conservator Daniel Soliman je er alles over.

‘Waarom verhuist een Romein?’ door Rens Tacoma
Het Romeinse Rijk was ontzettend groot, en er woonden heel veel mensen. Sommige Romeinen bleven hun leven lang op dezelfde plek wonen. Anderen verhuisden. Soms van een dorp naar de grote stad, soms van de ene kant van het rijk naar de andere kant. Waarom deden ze dat? Universitair docent Rens Tacoma weet het.

‘Hielden Romeinen van spruitjes?’ door Saskia Stevens
In dit college vertelt universitair docent Saskia Stevens over het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Wat aten de Romeinen het liefst? Gingen Romeinse kinderen ook naar school? Wat voor spelletjes speelden ze? Hadden de Romeinen ook sporthelden, net als onze Dafne Schippers of Epke Zonderland?

‘Wat weten we over prehistorische families?’ door Bleda Düring
Hoe leefden mensen in de prehistorie? Hadden ze families zoals wij die kennen, of waren die families heel anders? En kenden ze ook zoiets als een ‘familieportret’? Archeoloog Bleda Düring vertelt hierover aan de hand van begravingen en beeldjes uit prehistorisch Cyprus.

‘Hoe repareer je archeologische vondsten van glas of aardewerk?’ door Nikè Haverkamp
Heb je thuis weleens een drinkglas in scherven laten vallen? De scherven gooide je misschien daarna weg in de glasbak. Maar wat zou je met de scherven doen als het een tweeduizend jaar oud archeologisch glas is? Restaurator Nikè Haverkamp neemt je in dit college mee ‘achter de schermen’, door de wereld van de restauratie.

Bezoek ons: